„Klubrádió
Reggeli gyors

Az egész Közel-Keletre begyűrűzik a globális élelmiszerválság

16/05/2022 10:27

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Iránba tömegtüntetések törtek ki az országban, mert egyes alapvető élelmiszerek ára a többszörösére emelkedett, miután az iráni kormány befejezte az import búza dotációját. A szakértő szerint a helyzet az egész térségre jellemző, tíz éve hasonló helyzet vezetett az Arab tavasz eseményeihez. Mi várható most? 

2022. május 16. Reggeli gyors - részlet 22.05.16. Csicsmann László
07:37
00:00

Eddig jóval a piaci ár alatt vásárolhattak lisztet, búzát, kenyeret az irániak, ahol most szóba került a hatósági támogatás megszüntetése. Emiatt jelentősen megdrágultak az alapvető élelmiszerek, ami általános közel-keleti probléma, állapította meg Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a Reggeli gyorsban, aki szerint tíz éve is a globális élelmiszeráremelkedés gyűrűzött be az országokba, ami hasonló elégedetlenséget váltott ki, és ez volt Arab tavasz kiváltó oka is. Most hasonlót látnak a térségben, mondta a közel-kelet szakértő.

Áremelkedés Iránban
 
Áremelkedés Iránban
 
Teherán, 2022. május 12. Férfi vásárol egy teheráni élelmiszerboltban 2022. május 11-én. Iránban május 12-én hirtelen jelentős mértékben emelték az olyan alapvető élelmiszerek árát, mint az étolaj, a csirkehús, a tojás és a tej. MTI/AP/Vahid Szalemi
Fotó: Vahid Szalemi
 

 

Iránban az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek is állami dotációt kapnak, de ezt csak úgy lehet fenntartani, ha az állami költségvetésben egy nagyobb részt ártámogatásra fordítanak. Jelenleg Irán ezt nem tudja megtenni, így a búza, az étolaj és alapvető élelmiszerek ára háromszorosára emelkedett, mondta Csicsmann. Ennek hatására Irán egyes tartományaiban nagyon komoly tömegtüntetések törtek ki.

Bár Iránban sem számít újszerűnek a tüntetés, 2018 óta környezeti okok, és az élelmiszeráremelkedés miatti is voltak már tüntetések, de a szakértő szerint az viszont újdonság, hogy az utcai tüntetőknek éles politikai követeléseik is vannak, és követelik, Ebrahim Raiszi elnök távozását. Raiszit 2021-ben óriási többséggel választottak elnökké, és konzervatív keményvonalas politikusnak tartják, mondta róla a szakértő.

A kormány azzal érvel, hogy a szubvenciók, az állami támogatás a gazdagokat túlzottan támogatja. Felmerült, hogy úgy építik le az állami támogatást, hogy élelmiszerjegyeket adnak a szegényeknek. Ugyanakkor ezzel már Egyiptomban is próbálkoztak, és kevésbé bizonyult sikeresnek, ezért Csicsmann szerint Iránban sem ez fogja elhallgattatni az utcán tüntetőket.

A támogatási rendszer ezért Csicsmann szerint Iránban nem fog megszűnni. "Most annyi történt, hogy volt egy áremelkedés, ami begyűrűzött, és ezzel együtt csökkentették a szubvenciókat", de a támogatás jövője bizonytalan: az iráni gazdaság több sebből is vérzik, és ez szerinte nem a szankcióknak köszönhető. Az iráni gazdaság megpróbált együtt élni a szankciókkal, ha feloldanák, látványos gazdasági növekedés történne, de a gazdaságnak szerinte strukturális reformokra van szüksége, de nagy kérdés, hogy egy keményvonalas vezető ezt felvállalja-e. Erre Csicsmann szerint kevés az esély, hiszen a tömegtüntetésekhez vezethet, ami pedig tovább mélyítheti a válságot az országban.

Az a probléma, hogy a szankciók miatt közvetlenül nem tudja Kínának értékesíteni az olajat, ezért közvetítőkön keresztül teszi ezt meg Irán, és ők is pénzt kérnek, így már nem olyan busás a haszon. ha a szankciókat feloldanák, akkor is kellene pár év, amíg újraindul az olajkereskedelem nyugati irányba, ő szkeptikus ezzel kapcsolatban, és szerinte hasonló tüntetésekre kell számítani, ahogy az elmúlt években is látták.