„Klubrádió
Esti gyors

Orbáni igehirdetés – Hardy Mihály jegyzete

25/07/2022 18:07

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A magyar felsőbbrendűséget vagy különlegességet hirdető emberek legtöbbször súlyos kisebbrendűségi érzéstől szenvednek, ezt kompenzálják vagy próbálják ellensúlyozni.

2022. július 25. Esti gyors-részlet (2022.07.25. Hardy Mihály jegyzete)
03:51
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában az emberi elme működésének összetettségén. Vagy annak a hiányán. Nekem a hétvége óta ekörül forognak a gondolataim, mert nem hagy nyugodni, amit figyelmesen meghallgattam abból, amit Tusnádfürdőn a magyar miniszterelnök kihirdetett – válogatott hallgatósága, vagyis a Fidesz-hívek, még pontosabban az Orbán-hívők előtt. Mert hogy a bálványosi nyári szabadegyetem egyre inkább vallási szeánsz, afféle narancsos hadzs, mekkai zarándoklat formáját ölti. Annyi különbséggel, hogy ide az igazhívőknek egy életben többször is el kell zarándokolniuk, már ha üdvözülni akarnak a NER-es közbeszerzések világában.

Ennek megfelelően az erdélyi óriásfenyők alatt nem politikaformálás vagy eszmecsere zajlik, hanem igehirdetés, amiben – vallási szövegről lévén szó – tévedés lenne egységes logikát, vagy akárcsak tényekre épülő tartalmat keresni. A lényeg, hogy a hívők elhiggyék és ezeket mantrázzák a következő hónapokban.

Íme néhány ordító ellentmondás, ami fölött elegánsan átsiklott a magyar kormányfő:

- A Nyugat gyengeségeként értelmezte, hogy a világ nyersanyag készletei felett – a száz évvel ezelőtti állapotokhoz képest – már nem gyakorol teljes kontrollt. Elfelejtette megemlíteni a gyarmatbirodalmak összeomlását és az azt követő két világháborút, pedig ezek szorosan összefüggenek. Az általa hanyatlónak nevezett Nyugat éppen, hogy tanult ebből, és ezért indult el a nemzetállami bezárkózás helyett az integráció útján – sikeresen.

- Érdekes módon a miniszterelnök sem Bakuba vagy Szentpétervárra küldte a lányát tanulni, hanem a hanyatló Nyugat fellegvárának számító Svájcba, hogy később a szintén hanyatló spanyol Marbellára költözzenek és próbáljanak szerencsét.

- Követendő célként és stratégiaként jelölte ki, hogy Magyarország maradjon ki a válságból és kívülállóként vegye sikeresen az akadályokat. A valóság ezzel szemben az, hogy ez még soha, senkinek sem sikerült, különösen egy olyan integrált gazdaságnak, mint a magyar.

- A „nem leszünk kevert fajú nemzet” kifejezést, azon kívül, hogy súlyosan rasszista és náci beszéd, tekinthetjük szimplán műveletlenségnek és történelmi tudatlanságnak, egyfajta gesztusnak az extrém jobbos hívőknek. Hiszen éppen a külvilágra nyitott, rugalmasan reagáló társadalmak lettek sikeresek, az ókori görögöktől kezdve egészen a mai Amerikáig. A bezárkózó civilizációk sorra mind megbuktak.

- Az orosz-ukrán háború orbáni interpretálása, nevezetesen, hogy amerikai-orosz nagyhatalmi egyezséggel lehet csak lezárni a konfliktust nem jelent mást, mint hogy Ukrajna fogadjon el egy súlyos terület- és lakosságvesztéssel járó nagyhatalmi alkut, egyfajta újabb Trianont. A magyar társadalom a mai napig nem heverte ki azt a traumát, amit most a magyar miniszterelnök kínál Kijevnek az orosz-ukrán konfliktus lezárására.

Végül két gyakorlati megjegyzés: a magyar felsőbbrendűséget vagy különlegességet hirdető emberek legtöbbször súlyos kisebbrendűségi érzéstől szenvednek, ezt kompenzálják vagy próbálják ellensúlyozni. A másik, hogy mindig óvakodjunk az egyszerű megoldásokat, fekete-fehér világot kínáló politikusoktól. Az ilyesmi nem vezet jóra…

Hardy Mihály jegyzete a 2022. július 25-i Esti gyorsban hangzott el.