„Klubrádió
Esti gyors

Söprés – Szénási Sándor jegyzete

27/07/2022 17:19

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Hegedüs annyi mindent lenyelt már szeretett barátjától, de csak most rezzent össze, amikor a kés hegyét konkrétan a bőrén érezte. Jaksity más. A hallgató, kiegyező, mert a rendszeren sokat kereső gazdasági elitből mindmostanáig egyedül ő szólalt meg, aki eddig se volt néma, de most egyenesen az új elitet adó fiatalokat szólította lázadásra és forradalomra a Corvinus diplomaosztóján. Azzal a szinte biztos rizikóval tette, hogy tudta, a cégét kicsinálhatják, őt magát tönkretehetik. Ez már egy másik szintje a nyilvános fellépésnek, ahol nem a szó egyedül a lényeg, hanem a szó és a tett együtt. Eleget beszéltünk, cselekedjetek.

2022. július 27. Esti gyors-részlet (2022.07.27. Szénási Sándor jegyzete)
03:34
00:00

Amikor ezeket a sorokat írom, tehát délután háromkor, az Index nevű, liberálisfélékből élő, egyébként természetesen tabukkal és manipulációkkal is működő oldalon Jaksity György neve nem merül fel, sem pro, sem kontra, később persze majd felmerülhet, talán inkább majd kontra.

Jaksity György 55 éves közgazdász, még csak 23 éves, amikor részt vesz a Budapesti Értéktőzsde megalapításában, csupán 26, amikor létrehozza a Concorde Értékpapír Rt-t, kritikus, sőt rendszerkritikus elemzései elmaradhatatlanok a független médiából. Ő az a szakértő, tulajdonos, akinek az értékekhez való viszonyát nemcsak a piac világa formálja, hanem a rendszerváltásban való részvétel érzelmi tőkéje is, magyarán a pénz önmagában nem tesz számára vállalhatónak bármilyen politikai környezetet.

Most a Corvinuson szólalt fel a végzősök előtt, és arra kérte a fiatalokat, hogy szálljanak harcba egy új demokratikus Magyarországért, gyakorlatilag fejezzék be a harminc évvel ezelőtt elindult, de a hazai történelemben szokásos módon ellopott és eltérített rendszerváltást, söpörjék ki a visszaszivárgó dohszagot, és igen, a dögszagot is, bár ezt így Jaksity nem mondta, de a bűz ott érződik abban az országban, amit ő betegnek nevezett, ahol a hatalmi ágak nincsenek elválasztva, ahol nincs szabad sajtó, ahol az egészségügy döglődik, és évente 20-30 ezer, egyébként gyógyítható ember hal meg, ahol az oktatási rendszer elsüllyedt, ahol a társadalomra a XX. század ideológiai gúnyáit adják.

Ki kell szellőztetni ezt a helyet, mondta.

A rendszer médiájának persze hiába mondta, az Indexen még nincs nyoma, és ezt csak azért említem, mert azt, hogy Hegedüs Zsuzsa szociológus a tusványosi fajvédő beszéd után nyílt levélben mondott le főtanácsadói állásáról, az oldal a teljes levélváltással együtt pertraktálja, azzal együtt hogy Hegedüs Orbán megnyilvánulását mételynek nevezi.

Ez valamiért belefér nekik, Jaksity nem. De persze Hegedüs pedigréje nem éppen tiszta, támadható, és nem csak a közpénzen űzött luxus miatt, hanem mert annyi mindent lenyelt már szeretett barátjától, az 2017-es "etnikai homogetitást" is, de csak most rezzent össze, amikor a kés hegyét konkrétan a bőrén érezte. Addig nem akart megsértődni.

Jaksity más. A hallgató, kiegyező, mert a rendszeren sokat kereső gazdasági elitből mindmostanáig egyedül ő szólalt meg, aki eddig se volt néma, de most egyenesen az új elitet adó fiatalokat szólította lázadásra és forradalomra. Mert amit rájuk bízna, az bizony egy forradalommal érne fel. És azzal a szinte biztos rizikóval tette, amit tett, hogy tudta, a cégét kicsinálhatják, őt magát tönkretehetik. Ez már egy másik szintje a nyilvános fellépésnek, ahol nem a szó egyedül a lényeg, hanem a szó és a tett együtt.

Eleget beszéltünk, cselekedjetek.

Mit lehet ezzel a szinttel kezdeni? A kormánymédia tétován hallgat, hátha ez a történet is úgy múlik majd el, mint egy pattanás. Más meg arra gondol, talán más múlik itt éppen, konkrétan az éjszaka.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. július 27-i, szerdai adásban hangzott el a szerző felolvasásában.

A Corvinus diplomaosztó ünnepsége