„Klubrádió
Megbeszéljük...

László Csaba: A kormány is belátja lassan, hogy nem lesz uniós pénz, Magyarország újra az IMF-nél köthet ki

14/07/2022 17:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egyre kevesebb esélyt lát arra László Csaba, hogy a magyar kormány, és az Európai Unió megállapodjon egymással. A volt pénzügyminiszter szerint a kormány kapkodva, átgondolatlanul nyúlt a rezsicsökkentéshez, és a mostani pénzügyi, gazdasági problémákat aligha oldja meg vele. Szerinte nagyon is elképzelhető, hogy hamarosan Magyarország újra az Európai Uniótól és az IMF-től kér pénzügyi segítséget.

2022. július 14. Megbeszéljük - részlet 22.07.14. László Csaba
15:42
00:00

"Az biztos, hogy a költségvetéssel nagyon nagy gondok vannak – mondta László Csaba a Megbeszéljük című műsorban. Az egykori Medgyessy-kormány pénzügyminisztere azt is hozzátette hogy még ugyan nem tartunk ott, ahol Venezuela, vagy Argentína, amikor ezek az országok államcsődbe kerültek, mert az összeomlás előtt szerinte még az is megtörténhet, hogy a magyar kormány visszatér az IMF-hez és az EU-hoz. A kormány ezt érthetően igyekszik elkerülni, ezért is nyúl olyan politikailag kényes intézkedésekhez, mint a rezsicsökkentés korlátozása és a kata szigorítása, aminek alig néhány hónapja még ellenkezőjét sulykoltá. Mindezek alapján tehát nagyon súlyos pénzügyi problémáról lehet szó.

László Csaba Medgyessy Péter kormányának első pénzügyminisztere volt 2002 és 2004 között. A kabinet által meghirdetett „jóléti rendszerváltás” alatt jelentősen nőtt az államháztartás hiánya, romlottak a makrogazdasági mutatók és eltolódott a célul tűzött euróbevezetés. Mindezek következtében László Csabának távoznia kellett posztjáról, helyét Draskovics Tibor vette át.

Példaként hozta fel azt is, hogy az állampapírok kamatai 10 százalék fölé mentek 3 és 5 éves lejáratnál, míg 2 éve 1 százalék alatt volt ez az érték. Összehasonlításul Silvio Berlusconi bukását hozta fel, aki Olaszország miniszterelnökeként szinte minden szexbotrányát és korrupciós ügyét képes volt megúszni, akkor azonban kénytelen volt lemondani, amikor az olasz állampapírok elszálltak 2011-ben, és megszorításokat kellett bevezetni. A jelenlegi magyar helyzet pedig László Csaba szerint ennél is súlyosabb. 

 
László Csaba Fotó: Facebook
 

A kormány "zászlóshajójához", a rezsicsökkentéshez vélhetően azért kellett hozzányúlni, mert a teljes mértékig állami tulajdonban lévő MVM energiaszolgáltató, László Csaba becslése szerint (pontos adat erről nem érhető el), napi 2-3-4 milliárd forintos veszteséget termel már fél-háromnegyed éve. A veszteséget pedig, lévén állami cég, végül az adófizetőknek kell megfizetniük.

László Csaba szerint most az átlagfogyasztás fölötti fogyasztást fogják a lakosságra terhelni piaci áron. Hogy mi alapján számolják majd, azt még nem lehet tudni. Szerinte ez is jelzi, hogy "elindult a kapkodás, nem gondolták, és nem számolták végig rendesen". Az sem oldja meg a problémákat, hogy az áremelkedéssel a kereslet is csökken, a fogyasztók, várhatóan augusztustól nagyon meghúzzák a nadrágszíjat. Tehát akkora összeget ebből sem fog tudni kicsikarni a kormány.

Azzal kapcsolatban, hogy a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Navracsics Tibor azt is számításba vette, Magyarország esetleg csatlakozna az Európai Ügyészséghez, úgy fogalmazott, szerinte mindez nem jelent semmit. Egyre határozottabb az érzése, hogy az Európai Unió nem fogja jóváhagyni a kormány ajánlatát, és nem lesz meg az uniós helyreállítási pénzek utalásához szükséges megállapodás. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor idő kérdése, hogy mikor jelenik meg a magyar kormány az IMF-nél és az EU-nál pénzügyi segítségért.

Megjegyezte, a kormánypárti politikusok érvelését, mely szerint a most a katáért aggódó baloldal soha nem vezetett be a kisvállalkozók egyszerűbb adózását segítő adónemet, nagyon cinikusnak tartja, és nagyon a "bögyében van", "majdnem megütötte a guta", amikor Orbánék ezt állították. Hiszen 2002-ben az akkori szocialista többségű koalíciós kormány vezette be az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát, amelyet aztán a Fidesz ezért stigmatizált is. Szerinte a jobboldali kormány 2012-ben csak azért hozta be saját, fideszes intézkedésként a katát és a kivát, hogy az evát, mint "szocialista csökevényt" végül kinyírja, nehogy már a baloldal által bevezetett adónem maradjon tartósan az egyszerűsített adózási lehetőség.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú László Csabával
2022.07.14., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György