„Klubrádió
A lényeg

A Fidesz gyurcsányozással reagált az inflációra

8/07/2022 14:51

| Szerző: Klubrádió

"Gyurcsányék az égvilágon semmivel nem enyhítenék a háborús áremelkedést se a nyugdíjasoknak, se senkinek, ellenkezőleg, már nyomorba taszították volna a lakosságot a megszorításokkal" – olvasható a Fidesz pénteki közleményében. Épp ezen a napon közölte a KSH, hogy 11,7 százalékos az infláció, de az élelmiszerek ára tavaly júniushoz viszonyítva 22,1 százalékkal emelkedett.

A Fidesz közleményében Dobrev Klárára, a DK európai parlamenti képviselőjére reagált, aki azt mondta, a kormánynak az év végéig nulla százalékra kellene csökkentenie az alapvető élelmiszerek áfáját és egyszeri, százezer forintos támogatást adnia minden nyugdíjasnak.

Erre érkezett a fent idézett mondat: „Gyurcsányék az égvilágon semmivel nem enyhítenék a háborús áremelkedést se a nyugdíjasoknak, se senkinek, ellenkezőleg, már nyomorba taszították volna a lakosságot a megszorításokkal”.

Az is pénteken derült ki, hogy júniusban a fogyasztói árak átlagosan 11,7 százalékkal nőttek, az élelmiszerek ára 22,1 százalékkal. A KSH tájékoztatása szerint a margarin 58,1 százalékot drágult a tavalyi év azonos időszakához képest. 1998 októbere óta nem volt ilyen magas az áremelkedés üteme.

A Fidesz szerint viszont „az árstopoknak köszönhetően az infláció 6 százalékkal alacsonyabb, a rezsicsökkentés nélkül pedig már nálunk is hatszor többet kellene fizetni a gázért és ötször többet az áramért, mint Európa más országaiban”.

Dobrev Klára is elsorolta az inflációs adatokat, majd azt mondta: szerinte a forint történelmi mélypontja mögött az áll, hogy a magyar gazdaság éveken át alulfizetett és kiszolgáltatott munkaerőre épített, „tudatos forintgyengítő gazdaságpolitikát folytattak, az országot eladósították”, és a „kormányzati korrupció már az uniós pénzek felfüggesztéséhez vezetett”.

(via 444)