„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze: Csak Orbán lecserélésével lehetne visszaszerezni az EU bizalmát

14/07/2022 18:20

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Orbán Viktor addig folytatja a hazugság- és pávatáncsorozatot, amíg el nem fogynak azok, akik hisznek neki. A miniszterelnök annyira elhiteltelenedett, hogy a hatalom csak egy esetleges kormányfőváltással szerezhetné vissza a hitelét az Európai Bizottság előtt, azonban erre semmi esély – mondta Kuncze Gábor egykori belügyminiszter a Megbeszéljük adásában.

2022. július 14. Megbeszéljük részlet - 2022. 07.14. Kuncze Gábor
18:23
00:00

„Az Orbán-kormány nem tud kormányozni, de jól tud kommunikálni” - összegezte a tizenkét éve regnáló Fidesz politikáját Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori belügyminisztere. Ez idő alatt semmilyen érdemi előrelépés nem történt se az oktatás-, se az egészségügy, se a szociális szféra terén. Jelenleg pedig a kormánynak szembe kell néznie az infláció, a költségvetési hiány, a háború és az energiaválság jelentette problémákkal. Kuncze szerint ebben a helyzetben őszinte beszédre és kemény intézkedésekre lenne szükség a Fidesz részéről. Erre példaként említette, hogy '95-ben Bokros Lajos, illetve 2009-ben Bajnai Gordon is őszintén kommunikálta a gazdasági megszorításokat. Azonban ez a fajta hiteles beszéd mára elképzelhetetlen, mert az Orbán-kormány eddig folyton bűnbakot keresett a politikai problémák felvállalása helyett.

Kuncze Gábor szerint a miniszterelnök már nem is tudna máshogy kormányozni. A pávatánc definíció szerint a hím madár csábítási kísérlete annak érdekében, hogy a nősténnyel közelebbi viszonyba kerüljön. Azonban „a brüsszeli tojó” szívét már aligha melengeti meg Orbán közeledése. Kuncze azt a gondolatot vetette fel, hogy már csak egy személyi változással – tehát Orbán Viktor lecserélésével – szerezhetné vissza a kormány az Európai Bizottság bizalmát. Egy ilyen cserével az ellenzéket is a maga oldalára állíthatná a kemény megszorítások bevezetéséhez a kormány. Azonban erre az egykori belügyminiszter szinte semmi reális esélyt nem lát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Kuncze Gáborral
2022. július 14., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György