„Köszönjük,
A lényeg

Hatalmas többséggel elfogadták az új "Sargentini-jelentést" a LIBE-bizottságban

13/07/2022 12:12

 | Szerkesztő: Bohus Péter

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) nagy többséggel (47 igen és 10 nem szavazattal, ketten pedig tartózkodtak) elfogadta a Delbos-Corfield-jelentést, ami szerint hogy Magyarországon rendszerszintűen sérülnek az uniós alapértékek, írta a Hvg.hu.

A LIBE-delegáció vezetőjének sajtótájékoztatója
 
 Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén. MTI/Máthé Zoltán


Az Európai Parlamentben Judith Sargentini helyét a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield vette át mint a parlament magyarországi jelentéstevője. És ő készítette el a Sargentini-jelentés frissített változatát:

Magyarországon 2018 óta romlott a helyzet, aminek főleg az EU tétlenkedése az oka.

Aggodalmukat fejezik ki alkotmányos és választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége és a bírák jogai, a korrupció és összeférhetetlenség, a magánélet és adatvédelem, a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust, a tudományos szabadság, vallásszabadság, gyülekezési szabadság, az egyenlő bánásmódhoz való jog, beleértve az LMBTQI jogok, a kisebbségekhez tartozó személyek, köztük a romák és a zsidók jogai, valamint az e kisebbségek ellen irányuló gyűlöletkeltő kijelentésekkel szembeni védelem, a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai, és a gazdasági és szociális jogok állapota miatt.

A LIBE Bizottság elítéli a magyar kormány "szándékos és rendszerszintű erőfeszítéseit" az uniós alapértékek aláásására. A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy használják ki a rendelkezésükre álló összes eszközt Magyarországgal szemben, és kérik, ne hagyják addig jóvá a helyreállítási pénzeket, amíg Magyarország nem tesz eleget az összes vonatkozó európai ajánlásnak, és nem hajtja végre az Európai Unió Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának valamennyi vonatkozó ítéletét. Ezen kívül zárják ki a finanszírozásból azokat a kohéziós programokat, amelyek hozzájárulnak az uniós forrásokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez.

Az Európai Parlament egésze szeptemberben szavaz majd a jelentésről, írja a Hvg.hu.

Hidvéghi Balázs a Fidesz-KDNP európai képviselőcsoportja nevében határozottan visszautasította a Magyarország elleni támadást, "a hazug jelentést" és ezeket az állításokat. Szerinte "mindig ugyanaz a lemez", a már jól ismert vádakat, hazugságokat hallják újra, de a jelentés "hemzseg az abszurditásoktól" is. Azt is mondta a köztévének az MTI szerint, hogy "Magyarországon bárki azt ír és azt mond, amit akar".