„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Cseh Katalin: Orbánék nem változnak, szívből remélem, eléri őket a népharag

13/07/2022 18:56

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nem látja esélyét Cseh Katalin momentumos EP-képviselő, hogy a magyar kormány alapvető reformok vezessen be. A helyreállítási pénzeket szerinte így nem fogja megkapni Magyarország, amivel pedig a rezsim sokat kockáztat. A kormány kifelé tett ígéretei és az intézkedései köszönőviszonyban sincsenek egymással, ezt mutatja a parlamenten egy nap alatt átvert katatörvény is. 

2022. július 13. Megbeszéljük 2022.07.13. Cseh Katalin
10:42
00:00

Az európai uniós pénzek megszerzésének egyetlen módja Magyarország számára, ha az Orbán-kormány teljesíti a támogatás kifizetésének feltételeit, amelyeket az Európai Bizottság szabott meg, nagyrészt jogállamisági és korrupciós problémák kapcsán – mondta Cseh Katalin európai parlamenti képviselő, aki azonban nem lát esélyt valódi, alapvető reformok bevezetésére. A Momentum politikusa szerint a kormány eddig is rendszeresen a saját gyarapodást választotta a törvények betartása helyett, nem látszik, hogy ezen változtatni tudnának. "Ök már nem tudnak máshogyan működni" – fogalmazott.

Cseh Katalin emlékeztetett rá, hogy Magyarország az egyetlen európai uniós tagállam, amely még nem kapta meg a helyreállítási támogatást Brüsszeltől. Hozzátette, a hatalom azzal, hogy nem változtat a politikáján a jelenlegi megélhetési válság közepette, sokat kockáztat. "Ha így tesznek, szívből remélem, hogy eléri őket a népharag" – mondta.

Az európai parlamenti képviselő szerint Brüsszelből is látszik, hogy a magyar kormány kifelé tett ígéretei és az ehhez képest megvalósított intézkedései köszönőviszonyban sincsenek egymással. Példának a Fidesz azon ígéretét említette, miszerint a kormány nem módosít több törvényt az utolsó pillanatban, ehhez képest a katatörvényt 24 óra alatt vitték keresztül. Az Európai Parlamentnek már elege van ebből a kettős beszédből és pávatáncból – számolt be a Brüsszeli hangokról Cseh Katalin.

Az európai parlamenti képviselő annak kapcsán nyilatkozott, hogy az uniós testület felszólította az Európai Bizottságot, ne hagyja jóvá a helyreállítási pénzek utalását Magyarország számára, amíg a kormány nem tesz eleget az összes vonatkozó ajánlásnak. Ezzel egy napon az Európai Bizottság pedig közzétette a magyar közállapotokat is értékelő jogállamisági jelentését, amely szerint Magyarországon 2018 óta romlottak a jogállamiságot biztosító körülmények.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük - részlet/interjú Cseh Katalinnal
2022. július 13., szerda, 16:45
Riporter: Bolgár György