„Klubrádió
Esti gyors

Cseh Katalin: Orbán Viktor megint csak a saját zsebére gondol, ügyeskedik, trükközik, hazudik

7/04/2022 20:34

| Szerző: Klubrádió

Az EU-ból cáfolták, hogy az úgynevezett genderügynek vagy az ukrajnai háborúnak köze lenne a magyar kormánnyal szembeni jogállamisági eljáráshoz. Cseh Katalin momentumos EP-képviselő szerint Orbán Viktor komoly veszélybe sodorja az országnak ítélt EU-s pénzeket. Amelyekre szükség lenne ahhoz, hogy helyreálljon az ország gazdasága, a kisvállalkozók kapjanak támogatást, az önkormányzatok tudjanak fejlődni, de „Orbán Viktor megint csak a saját zsebére gondol, ügyeskedik, trükközik, hazudik” – fogalmazott. 

2022. április 07. Esti gyors / részlet, Cseh Katalin (22.04.07.)
06:24
00:00

A jogállamisági eljárásnak nincs kapcsolata az Orbán Viktor által felsorolt ügyekkel – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság elnökének szóvivője. Hozzátette: sem a „genderügy”, sem a fegyverszállítás Ukrajnának nem szerepel az EU aggályai közt Magyarországgal kapcsolatban. Szintén Orbán mondta szerdán, hogy szerinte a korábbi uniós kifogásokkal kapcsolatban sincs nézeteltérés Budapest és Brüsszel között. „Nem tudok róla, hogy lenne vita ezekben a kérdésekben, hiszen mindenben megállapodtunk már az EU-val” – mondta a miniszterelnök. Ugyanakkor Veerle Nuyts szóvivő azt mondta, hogy továbbra is vannak nyitott kérdések, például a korrupcióellenes magyar intézkedések terén. Ez a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap odaítélése szempontjából lényeges. Annak egyik része támogatás, a másik kedvezményes hitel, ez utóbbit a kormány eredetileg nem akarta igénybe venni, de a legutóbbi hírek szerint már igen.

Cseh Katalin, az Európai Parlament momentumos képviselője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az EU-ból cáfolták a magyar miniszterelnököt, mert Orbán „hetek, hónapok, sőt, évek óta hazudozik az Európai Unióról”. A kormányfő a választási kampányban végig arról beszélt, hogy az EU a „nemváltó óvodások” miatt nem zárja el a pénzcsapokat, legutóbb meg arról, hogy már meg is egyeztek, de ezek közül egyik sem igaz. Nagyon szomorúnak tartja – tette hozzá –, hogy a miniszterelnök a választási győzelem után is ezt az „álszent, kétszínű, hazudozós” politikát folytatja.

Elmondta, Magyarország valóban kapott mostanában EU-s pénzt, de kizárólag azért, mert nagyon sok ukrán menekült érkezett az országba, és ez a támogatás automatikusan járt minden érintett országnak. Cseh Katalin szerint annak is fennáll a veszélye, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt, amelyet „Orbán Viktor korrupciója miatt indítottak el”, a közeljövőben egyetlen cent uniós pénz se érkezik az országba, és ez tragédia.

Az Európai Bizottság vezetői szerinte kristálytisztán látják, hogy Magyarországon óriási probléma a korrupció, a közbeszerzési rendszer pedig a fideszes haverokra van kiírva. Ezeknek a reformját kérik Orbán Viktortól, aki viszont ahelyett, hogy hazahozná a pénzt, nemváltó óvodásokkal meg az ukrajnai háborúban elfoglalt állásponttal kampányol – vélekedett a momentumos politikus. „Ezek blöffök, ez butaság, ezek kampányüzenetek” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy az új uniós költségvetési ciklusban megítélt támogatások, programok közül még sokat nem fogadtak el. De ha a jogállamisági mechanizmus hatására nem lesznek korrupcióellenes reformok, akkor a jövőben sem számíthatunk EU-s pénzekre. Sokszor elmondták a kampányban – és nagyon sajnálja, hogy ez a propagandazajban nem jutott el megfelelően az emberekhez –, hogy Orbán Viktor komoly veszélybe sodorja az országnak ítélt EU-s pénzeket. Amelyekre szükség lenne ahhoz, hogy helyreálljon az ország gazdasága, a kisvállalkozók kapjanak támogatást, az önkormányzatok tudjanak fejlődni, de „Orbán Viktor megint csak a saját zsebére gondol, ügyeskedik, trükközik, hazudik”. Pedig ebben a helyzetben felelősen meg kellene állapodni az unióval – hangsúlyozta.

Cseh Katalin szerint Orbán egyre inkább elszigetelődik az EU-ban, és az, hogy a győzelmi beszédében „Brüsszelt” meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt jelölte ki ellenfélként, sőt, ellenségként, a jövőre nézve sem ad megnyugvást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. április 07., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály