„Klubrádió
A lényeg

Orbán hosszan beszélt Putyinnal

6/04/2022 14:33

| Szerző: Klubrádió

Ha Oroszország rubelben kéri az energiahordozók árát, az Magyarországnak nem okoz problémát, a Paks 2 beruházás pedig folytatódhat, bár a rengeteg belföldi és külföldi támadás miatt 2023-ra nem lesz belőle atomerőmű. Budapesten pedig tárgyalni lehetne a békéről – ezekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón. A budapesti Liget-projekt pedig teljes egészében meg fog valósulni, úgy ahogy azt a kormány eredetileg tervezte.

A Fidesz választási sikerének okairól és a kormány terveiről beszélt szerda délutáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök, aki újságírói kérdésekre is válaszolt, mindjárt az elsőre elmondta, hogy szerdán hosszan tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az orosz-ukrán háborúról is. Orbán közölte, először a tűzszünethez, majd a békéhez vezető tárgyalásokra van szükség, aminek Budapest lehetne a helyszíne, a résztvevői pedig Putyin, valamint az ukrán elnök, a francia elnök és a német kancellárral lehetne. Orbán azt mondta, Putyin válasza pozitív volt, de az orosz elnök hozzátette, hogy ennek feltételei vannak. A magyar kormányfő szerint erről majd az orosz és ukrán félnek kell megállapodnia. Tervezett külpolitikája kapcsán arról is beszélt, továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzeli el az ország jövőjét, és erősíteni kell szerinte a közös hadsereget.

Agressziónak nevezte Orbán Viktor az oroszok támadását Ukrajna ellen. Azt mondta, az összes atrocitást ki kell vizsgálni, a civilekkel szembeni atrocitásokat pedig külön is elítélte a miniszterelnök. Aki ezzel együtt arról is beszélt, hogy a magyar kormány nem tervez orosz diplomatákat kiutasítani, mert "nincs rá oka". 

Kérdésre válaszolva azt is kijelentette, ha Oroszország rubelben kéri az energiahordozók árát, az Magyarországnak nem okoz problémát, a Paks 2 beruházás pedig folytatódhat, bár a rengeteg belföldi és külföldi támadás miatt 2023-ra nem lesz belőle atomerőmű.

 
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a Fidesz-KDNP pártszövetség választási sikerének okairól és a kormány terveiről beszélt sajtótájékoztatón 2022. április 6-án, szerdán Forrás: Facebook
 

Orbán szerint komoly gazdasági válság jön Európában, amelynek fő oka, hogy szankciókat vetettek ki Oroszországra. A krízis tompítására több javaslatot is tesz uniós szinten majd a magyar kormány, például, hogy függesszék fel az energiaárak növekedéséhez hozzájáruló adminisztratív előírásokat vagy hogy ne kelljen az üzemanyagba az azt drágító bioösszetvőt belekeverni.

A Fidesz választási sikerének szerinte az első oka, hogy miután a szomszédos Ukrajnában háború tört ki, a választók biztonságra és békére vágytak, és úgy döntöttek, ennek biztosítására a kormányzópártok alkalmasak. A siker másik oka, hogy Magyarország sikeres ország, és ezt mindenki láthatja, ha leveszi az ideológiai szemüvegét. Európa két legsikeresebb országa Lengyelország és Magyarország, ezekben az államokban a legnagyobb a gazdasági fejlődés, a legalacsonyabb a munkanélküliség – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy az ellenzék szerinte tiszteletlenül viselkedett a választókkal, mert semmi más célja nem volt, mint a hatalom megszerzése, és ezért olyan szövetséget kötött, amelyért félretették az elveket is, megfértek benne egymás mellett a kommunisták és a fasiszták.

Ami mégis megépül, és ami marad

Orbán a budapesti Liget-projektről is beszélt, kijelentette, miután a választók eldöntötték a kérdést, az úgy fog megvalósulni, ahogy a kormány eredetileg is tervezte. Később arról beszélt, hogy ez egész Európa legnagyobb kulturális fejlesztése.

A kémbanknak nevezett, sajtóhírek szerint orosz hírszerzési kapcsolatokkal rendelkező Nemzetközi Beruházási Bank Orbán szerint fontos intézmény, "meg fogjuk őrizni". A nemzetbiztonsági kockázatokat pedig ki kell védeni, ez az szolgálatok dolga – tette hozzá.

Kampány

Ami fájt a kampányban, vagy amit méltatlannak tartott, az az volt, hogy „pénzért büszke pedofil is lenne” (ezt Márki-Zay Péter mondta, akinek nevét nem ejtette ki ezúttal se a miniszterelnök). Ez nagyon alacsony színvonalú, sekélyes volt szerinte. Nem akar az elégtétellel, köznapi nevén a bosszúval foglalkozni, mert akkor arccal hátrafelé van az ember, és őket azért választották meg, hogy előre legyenek – utalta a Fidesz kampányszlogenjére.

Nem költhetett nyolcszor annyit a Fidesz–KDNP választási plakátokra Orbán szerint, mint az ellenzék, mert ezt törvény szabályozza – mondta. Aztán az Állami Számvevőszék ellenőrzi, és beterjeszti a parlamentnek.

Választás 2022 - Lázár János győzött Hódmezővásárhely
 
 Lázár János, a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőjelöltje győzelme után sajtótájékoztatót tart Hódmezővásárhelyen, a Fidesz irodában az országgyűlési választás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor
 
 

Nem lehetetlen, hogy Lázár János volt miniszter, aki visszatérjen a kormányba – válaszolta a Telex kérdésére. Ugyanezt mondta arra is, hogy fellépjenek a nemzetközi kiskereskedelmi boltláncok ellen (ez Lázár vesszőparipája).

Háború

Azzal kapcsolatban, hogy az eredményvárón az ellenfelei között említette az ukrán elnököt, azt mondta: van egy rossz szokása Zelenszkijnek, meg akarja mondani, hogy ki mit csináljon. Szerinte ez nem vezet jóra, erről le kell szokni, különösen, ha valaki segítséget akar kérni.

Ukrajnai háború
 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 21-én. Fotó: Ukrán elnöki sajtóhivatal
 

Nehéz kérdésnek nevezte a magyar-lengyel kapcsolat alakulását az ukrajnai háború kapcsán. Ugyanis a lengyelek légtérzárat szeretnének, ez Orbán szerint légiháborút jelent, orosz gépek lelövését, amit ők nem támogatnak. A lengyelek támogatják a gázra és olajra kiterjedő szankciókat is, ezzel a magyar kormány nem ért egyet. A lengyeleknek van tengerük, meg tudják oldani a szállítást, Magyarországra viszont csöveken keresztül jön a gáz, ezek adottságok. De a magyar-lengyel kapcsolat és a V4-es együttműködés lényege nem is a közös külpolitika a miniszterelnök szerint, hanem az, hogy a közös politikai célokat közösen képviseljék Brüsszelben. Ebből a szempontból pedig sértetlen a lengyel-magyar viszony. Egy másik kérdésre azt válaszolta: ha meg tudjuk építeni Paks II.-t, a magyar energiarendszer gázigénye 10 százalékra szorul vissza.

Választás 2022 - A Nemzeti Választási Bizottság ülése
 
 Az országos népszavazás szavazólapjainak jóváhagyott mintái a Nemzeti Választási Bizottság ülésén a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2022. február 14-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Bár a gyermekvédelminek nevezett, kormány által kezdeményezett népszavazás érvénytelen lett, Orbán éppen azt emelte ki, hogy soha ennyien nem szavaztak egy irányba, még a NATO-csatlakozáskor sem. Ezért ugyan megérti a civil szervezetek álláspontját (akik szerint vissza kellene vonni az eltérített pedofilellenes törvényt az érvénytelenség miatt), azt kéri tőlük, fogadják el, hogy a sajátjához ragaszkodik, tehát nem lépnek vissza a "gyermekvédelmi" törvénytől.

Gazdaság

Kizárható, hogy lesznek idén megszorítások – jelentette ki Orbán Viktor. A kérdés arra vonatkozott, hogy tartható-e a költségvetési egyensúly az infláció, a háború, a szankciók mellett is. "Az adócsökkentés pártja vagyunk, az embereket terhelő adókat nem fogjuk növelni" – hangsúlyozta. A multikat érintő adók Brüsszelen múlik. 

Szerinte nem az a lényeg, hogy jobb áron legyen, hanem hogy legyen orosz gáz Magyarországon, ehhez tartja előnyösnek a hosszú távú szerződést (a kérdés arra vonatkozott, hogy tényleg piaci áron veszi-e Magyarország az orosz gázt). A rezsicsökkentés megmaradása pedig a gazdasági teljesítménytől függ – tette hozzá.

Szeretnék folytatni Kínával a gazdasági együttműködést, de azt is mondta, tart attól, hogy az orosz-nyugati kapcsolatok kiterjedhetnek a kínaiakhoz fűződő kapcsolatokra is.

Orbán arról is beszélt, hogy a pedagógusok joggal keveslik a fizetésüket, de nem szabad a bérüket hozzákapcsolni a minimálbérhez, ezzel szakmai szempontból nem ért egyet.

Elmenni?

„Magyarország a legjobb hely Európában, nem érdemes innen elmenni. Innen csak rosszabb helyre lehet menni” – mondta. Hozzátette: annak idején, amikor ő volt ellenzékben 16 évig, ő is maradt. (Annyit jegyezzünk meg, hogy nem egyhuzamban volt 16 évig ellenzékben a Fidesz, hanem 1990 és '98 között, majd 2002 és 2010 között. Most viszont megszakítás nélkül következhet 16 év Fidesz-kormányzás.)