„Klubrádió
A lényeg

Külügy: Elvárjuk, hogy Ukrajna ne sértegesse Magyarországot

6/04/2022 13:52

| Szerző: Klubrádió

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint az ukrán vezetés kijelentése, mely szerint "Magyarország még csak annyit sem tesz Ukrajnáért, mint mindenki más és támogatja Oroszországot”, az ukrán elnök minden, az erőszakot elítélő, és az ukránokkal együtt érző, ezt számos esetben tettekkel is kifejező magyar embert megsértett.

 

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy Szijjártó bekérette az ukrán nagykövetet. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerdán hivatalába kérette Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét, és tudatta vele, hogy az utóbbi hetekben Ukrajna vezetői részéről több igaztalan vád is elhangzott Magyarországgal szemben, melyekre az Ukrajnában dúló háborúra tekintettel a kormány nem adott arányos választ.

Volomidir Zelenszkij a magyar választások másnapján, és azt követően is kifejtette, hogy Orbánnak választania kell a Putyin és "a másik világ" – vélehetően a Nyugat – között.

Szerinte azzal a kijelentéssel, miszerint "Magyarország még csak annyit sem tesz Ukrajnáért, mint mindenki más és támogatja Oroszországot”, az ukrán elnök minden, az erőszakot elítélő, és az ukránokkal együtt érző, ezt számos esetben tettekkel is kifejező magyar embert megsértett.

Hazánk a háború első napján félretette az Ukrajnával fennálló vitáit, az ukrán miniszterelnök-helyettes szavaival ellentétben semmilyen módon nem gátolja az Ukrajna és az Európai Unió, illetve a NATO közötti együttműködést, a konfliktus kirobbanása óta több mint félmillió ukrán menekült előtt nyitotta meg határait, számolatlan magán- és állami segélyszállítmánnyal járul hozzá a nélkülözők szenvedéseinek enyhítéséhez, 130 ukrán gyermek kórházi gyógykezelését biztosítja és részese minden nemzetközi erőfeszítésnek, mely a vérontás lezárására irányul – emelte ki Magyar.

Hozzátette: mindez nem lett volna lehetséges a magyar emberek áldozatkész támogatása nélkül, így őket csakis a köszönet és tisztelet hangja illeti.

"Elvárjuk, hogy Ukrajna vezetői tartózkodjanak Magyarország becsmérlésétől és belügyeinek kommentálásától még ezekben a súlyos időkben is, melyek átvészeléséhez továbbra is számíthatnak hazánk segítségére" – hangsúlyozta az államtitkár.

Balázs Péter volt EU-biztos és a Bajnai-kormány külügyminisztere a Klubrádiónak kifejtette, a magyar külpolitika egyedüliként kritizálja az ukrán vezetést. Szerinte a KKM szükségtelen és káros akciója azt bizonyítja, hogy fordítva ül a lovon a magyar külügy.