„Köszönjük,
Reggeli gyors

Balázs Péter arról, hogy Szijjártó csuklóztatja az ukrán nagykövetet: Megint fordítva ül a lovon a magyar külügy

6/04/2022 09:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az egyetlen ember, akinek szimpatikus lehet, hogy Szijjártó Péter külgazddasaági és külügyminiszter bekérette az ukrán nagykövetet, Vlagyimir Putyin – véli Balázs Péter volt EU-biztos és egykori külügyminiszter.

2022. április 06. Reggeli gyors - részlet 22.04.06. Balázs Péter
07:13
00:00

"Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát. Mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét" – közölte a külügyminszter a Facebookon.

"Megint fordítva ül a lovon a magyar külpolitika" – mondta Balázs Péter. A volt EU-biztos és a Bajnai-kormány külügyminisztere hozzátette, annak az országnak külügyminiszterét "csuklóztatja" Szijjártó, amely országot

  • megtámadta Oroszország,
  • amelyet minden magyar szövetséges támogat az orosz invázió idején,
  • és ahol magyar kisebbség is él, amelynek az ukrán kormányzat döntéseitől függ.

Ilyen környezetben Magyarország az egyetlen, amely látványos, de teljesen szükségtelen politikai akciót követ el. Hangsúlyozta, az Ukrajnában élő magyar kisebbségre nagyon rossz fényt vet egy ilyen gesztus. Ezek alapján Balázs úgy látja, hogy Vlagyimir Putyin az egyetlen ember, akinek egy ilyen lépés szimpatikus lehet.

 
Balázs Péter
 Fotó: Soós Lajos/MTI
 

Könnyen lehet, hogy a nem részesül Magyarország a heyreállítási alapból

Az Európai Bizottság mindig figyelemmel volt tagállamai belügyeire, így lehetséges, hogy a jogállamisági mechanizmus megindítása előtt megvárták a magyar választások előtt. Balázs hozzátette, hogy erre már februárban megvolt minden lehetőség. Most azonban semmi nem állja útját annak, hogy a mechanizmus ellen "kapálózó" Magyarországgal szemben is meginduljon az eljárás. Balázs úgy véli, nagyon kínos kérdésekre számíthat a Fidesz.

Megjegyezte már tavaly novemberben érkezett, előzetesen levél, amelyben olyan kérdéseket is feltettek, amelyek meglehetősen kínosak a kormány számára.

Például:

Hány olyan közbeszerzés volt Magyarországon, ahol csak egyetlen ajánlattevő pályázott?

  • Ki a 10 legnagyobb haszonélvezője az uniós agrártámogatásoknak Magyarországon?
  • Hány esetben fizettek vissza uniós támogatást felderített csalás esetén?
  • Kik a földárverés haszonélvezői?
  • Mennyire felelnek meg az előírásoknak a Balatoni ingatlanfejlesztések?

Ezek alapján hasonlóan konkrét kérdésekre számít Balázs. Azzal együtt, hogy Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, könnyen előfordulhat – az EU folyamataihoz képest meglehetősen hamar – hogy úgy döntenek, Magyarország nem részesülhet a helyreállítási alap pénzeiből.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/inetrjú Balázs Péterrel
2022.04.06., szerda 7:33
Riporter: Para-Kovács Imre