„Klubrádió
A lényeg

Megindították a jogállamisági eljárást Magyarország ellen

5/04/2022 16:05

| Szerző: Klubrádió

Az uniós mechanizmus végigvitele az EU-s támogatások csökkentését is eredményezheti. A bejelentést az Európai Bizottság elnöke tette meg az Európai parlamentben, a megjelent képviselők megtapsolták a döntést.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament  strasbourgi plenáris ülésén bejelentette, hogy elindítják a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, és az erről szóló levelet hivatalosan elküldték Budapestre. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány - korrupcióval kapcsolatos – döntéseivel és intézkedéseivel szemben „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer” lép életbe.

A bejelentést a megjelent képviselők megtapsolták az EP-ben, írja a 24.hu.

Ukrajnai háború - Rendkívüli EU-csúcs Franciaországban
 
 Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos intézkedésekkel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozóját követően Versailles-ban 2022. március 11-én. Fotő: MTI/AP/Michel Euler
 

Ursula von der Leyen emlékeztetett, hogy Magyarországnak korábban már küldtek egy levelet kérdésekkel az ügyben, és „mélyrehatóan elemezték” a válaszokat, és ezek fényében döntöttek a jogállamisági eljárás elindításáról – írja a Népszava.

Johannes Hahn, az uniós testület költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa már egy nappal korábban jelezte, hogy megindítják a jogállami mechanizmust. 

A jogállamisági mechanizmus megindítására az Európai Bizottságnak azután van lehetősége, hogy az Európai Bíróság februárban elutasította az előző hónapban életbe lépett eljárás elleni magyar és lengyel kormányzati panaszt. A jogállamisági mechanizmus végigvitele az uniós támogatások csökkentését is eredményezheti.

A bejelentésre a Fidesz részéről reagált Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint "Brüsszel hibázik, amikor „ugyanazt a nótát fújja”, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel". A politikus szerint a vártnaál sokkal nagyobb arányú választási győzelem a Fideszt és a gyerekvédelmi törvényt igazolja.