„Klubrádió
A lényeg

Uniós biztos: Megindul Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust

4/04/2022 23:09

| Szerző: Klubrádió

Lépni fog az Európai Bizottság a magyarországi korrupciógyanús és a közbeszerzési problémák miatt, már dolgozik az ügyön, és megindítja a jogállami mechanizmust – erről beszélt Johannes Hahn, az uniós testület költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa egy lapinterjúban, amit RTL.hu szemlézett.

Az osztrák politikus a Tiroler Tageszeitung ausztriai tartományi újságnak nyilatkozott egy nappal azután, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök mögött álló Fidesz-KDNP pártszövetség ismét nagy fölénnyel megnyerte a magyarországi parlamenti választást.

A jogállamisági mechanizmus megindítására az Európai Bizottságnak azután van lehetősége, hogy az Európai Bíróság februárban elutasította az előző hónapban életbe lépett eljárás elleni magyar és lengyel panaszt. A jogállamisági mechanizmus végigvitele az uniós támogatások csökkentését is eredményezheti.

 
 Johannes Hahn, az Európa Bizottság költségvetési biztosa, osztrák politikus Forrás: Wikipedia Fotó: Gabor KOVACS
 

Lengyelország esetében Hahn visszautasította, hogy az ukrán menekültek intenzív lengyel támogatása miatt elnézőbbek lennének. Az uniós biztos szerint ahogyan azt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is többször hangsúlyozta: két külön dologról van szó. „Lengyelország az ukrán menekültek befogadása terén elért eredményeit fenntartások nélkül el kell ismerni, de ez nem jelenti azt, hogy szabad utat kapnak a jogállamiság tekintetében" – fogalmazott Hahn.

Az Európai Bizottság jelenleg blokkolja a „Next Generation EU” helyreállítási alap forrásait Lengyelország és Magyarország felé, mivel mindkét országban jogállamisági problémákat látnak.

Egy másik uniós biztos, Didier Reynders, aki a jogérvényesülésért felelős posztot viszi a brüsszeli testületben, januárban szintén nyilatkozott a témában, ő akkor a Politicónak azt mondta, Magyarországot leghamarabb az április 3-i parlamenti választások után sújthatja az EU a jogállamiság megsértése miatt.