„Klubrádió
A lényeg

Tavaly elutasította, idén kérné a kedvezményes uniós hitelt Orbán

22/03/2022 16:25

| Szerző: Klubrádió

Bár az uniós helyreállítási alaphoz nem jogállamisági aggályok miatt nem férhet hozzá Magyarország, Orbán Viktor az EB-nek írt levelében kifejezte, a kedvezményes kamatozású hitelre is igényt tartana. Egyúttal utalást tett arra, hogy bizonyos ajánlásokat cserébe hajlandó lenne megvalósítani.

Orbán Viktor pénteken levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amiben pénzt kér – írja a 444. A portál egyben megjegyzi, hogy sokkal nagyobb összegről van szó, mint ami a jelenlegi szabályok szerint eleve járna Magyarországnak, és még sokkal többet, mint amennyit Magyarország eddig fel szándékozott venni az EU helyreállítási alapjából.

Korábban a kormány az EU által biztosított helyreállítási alap 2500 milliárd forintos részére tartott igényt, a kedvezményes kamatozású hitelt nem kívánta elfogadni. Azonban az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a helyreállítási tervet, jogállamisági aggályokra hivatkozva. Így összesen több mint 5 ezer milliárd forintot hívna le Magyarország.

Párhuzamosan a miniszterelnöki igénnyel, Ágostházy Szabolcs államtitkár tárgyalásokba bonyolódott Céline Gauer főigazgatóval, a pénz elosztását technikailag irányító bizottsági szakemberrel. Ágostházy több olyan jelzést adott, ami szerint a magyar kormány kész végrehajtani az EU által előírt, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatokat. A Bizottság eddig e végrehajtások elodázása miatt nem hagyta jóvá a magyar újjáépítési tervet. Ezért történhetett meg, hogy 22 tagállam már elkezdett lehívni komoly összegeket a 750 milliárd eurós keretből, de Magyarország még egyetlen centhez sem férhetett hozzá.

Orbán azt akarja, hogy a Bizottság minél gyorsabban fogadja el a magyar helyreállítási tervet, és az elköltését is kezelje rugalmasabban, mint ahogy az eredeti szabályok szerint kellene. Legyen magasabb az előlegként lehívható rész, és a nemzeti társfinanszírozásról szóló megkötések is legyenek lazábbak.

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy az Európai Unió várhatóan egyelőre nem élesíti a jogállamisági mechanizmust, és nem tartja vissza az uniós kifizetéseket a demokratikus alapértékek megsértésével vádolt tagállamokkal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.