„Klubrádió
A lényeg

Bloomberg: a háború miatt Magyarország is megkaphatja az EU-s pénzeket

14/03/2022 14:37

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió várhatóan egyelőre nem élesíti a jogállamisági mechanizmust, és nem tartja vissza az uniós kifizetéseket a demokratikus alapértékek megsértésével vádolt tagállamokkal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Erről a Napi.hu számolt be a Bloomberg értesülése alapján.

Az ügyhöz közel álló források szerint ennek oka, hogy a büntető intézkedések kockázatosak lennének a jogi akadályok miatt ebben az időszakban, amikor a tagállamoknak az energiaár-robbanással, az orosz gazdaság elleni szankciók miatti kieséssel és az ukrán menekülthullám ellátásával egyszerre kell megküzdeniük.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kívánta kommentálni a hírügynökség értesüléseit - írja a Bloomberg.

Ahogy a Napi.hu folytatja, az Európai Parlament múlt hét végén még állásfoglalásban üdvözölte az Európai Bíróság nemrég meghozott ítéletét, amely elutasította a jogállamisági mechanizmus ellen Lengyelország és Magyarország által benyújtott kereseteket. A Parlament határozta szerint itt lenne az ideje, hogy a Bizottság azonnal reagáljon a jogállamiság elveinek súlyos megsértésére egyes tagállamokban, ami komoly veszélyt jelent az Unió pénzügyi érdekeire.

Csakhogy – emlékeztetnek a hírügynökség forrásai –, a támogatások megvonását maga után vonó mechanizmus alkalmazásnál az EU-nak minden kétséget kizáróan igazolnia kell, hogy az adott tagországban a korábban folyósított uniós forrásokat nem megfelelően használták fel. Ha az EU érvényesítette volna a 2020-ban elfogadott mechanizmust a jogállamisági elveket megsértő tagállamokkal szemben, akkor az elvileg oda vezethetett volna, hogy Lengyelország idén mintegy 130, Magyarország pedig több, mint 40 milliárd eurónyi uniós támogatástól esik el.

Sokak szerint a mechanizmus elsődlegesen Magyarországot célozta volna, tekintettel az Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt felmerült korrupciógyanús ügyekre és a jogállamisági elvek feltételezett sorozatos megsértésére – olvasható az összefoglalóban. Az már a múlt héten kiderült, hogy a Bizottság várhatóan az április eleji magyar parlamenti választások előtt szinte biztosan nem élesíti a mechanizmust, de Ukrajna elleni orosz agresszió teljesen átrajzolta az erőviszonyokat.

(Kiemelt kép: Pixabay)