„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: Azzal, hogy Magyarország nem állt ki Ukrajna mellett, magára maradt Európában

21/03/2022 18:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Még legnagyobb uniós szövetségese, Lengyelország nemtetszését is kiváltotta, hogy a magyar kormány nem állt ki Ukrajna mellett – véli Róna Péter. Az ellenzék volt köztársaságielnök-jelöltje szerint ezzel egyetlen szövetségesét is elveszítette Orbán az Európai Unióban, mivel Lengyelország inkább kompromisszumot köt az EU-val, és így számíthat az uniós támogatásokra. Ezzel pedig Magyarország szövetséges nélkül maradt Európában.

2022. március 21. Megbeszéljük - részlet 21.03.21. Róna Péter
16:13
00:00

A kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy az orosz-ukrán háborúból Magyarországnak ki kell maradnia. Ezt nevezte Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai nyugalomnak.

Azzal, hogy Magyarország nem állt ki Ukrajna mellett, és nem ítélte el egyértelműen az orosz agressziót, magára maradt Európában – véli Róna Péter jogász, közgazdász, egyetemi tanár. Az összellenzék volt államfő-jelöltje a Klubrádióban hangsúlyozta, hogy minden posztszocialista, az egykori Szovjetunióhoz kötődő ország egyértelműen kifejezte támogatását Ukrajna felé, és több kelet-közép-európai állam nem csak segélyszállítmányokat küldött, de fegyvert is juttatott a megtámadott Ukrajnának, illetve engedte, hogy fegyvereket szállítsanak neki a területén át. Egyetlen kivétel volt, Magyarország. Róna szerint ez nem csak a Nyugat, hanem a posztszocialista, ma már európai uniós tagországok visszatetszését is kiváltja, hiszen míg a románok, a csehek, a szlovákok és a lengyelek vállalják, hogy provokálják Vlagyimir Putyin orosz elnök nemtetszését, a magyar kormány ugyanerre nem hajlandó. Hangsúlyozta, ezek az országok rettegnek egy esetleges orosz támadástól.

Hozzátette, ezek alapján Magyarország uniós támogatásra se számíthat. Még a jogállamisági kérdésekben Magyarországhoz hasonlóan szintén gyakran bírált Lengyelországnak is inkább nyújt segítséget az Európai Unió, akik ezek után Róna szerint kiegyeznek valamilyen formában az EU-val. Róna szerint tehát az az egymást fedező viszony, amivel a lengyel és a magyar kormány korábban betartott az Európai Uniónak, megszűnt.

"Ismét ott tartunk, hogy Magyarország a legteljesebb mértékben elszigetelődik, barátok, támogatók, szövetségesek nélkül marad" – foglalta össze. Hozzátette, Szerbia, akivel Orbán jó ideje barátkozik, geopolitikai értelemben nem tényező, így rá, mint szövetségesre nem építhet Magyarország.

Országgyűlés - Államfőválasztás
 
Róna Péter Parlament
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
 

Ennél is súlyosabb problémának tartja Róna, hogy ezt az elszigetelődést magyar társadalom meghatározó része különösebb felháborodás nélkül fogadja el. Inkább elhiszik, amit Orbán sulykol, vagyis Brüsszel valamiféle érthetetlen okból bosszút áll a független magyar politikán. Róna ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ha Magyarország kiesik bármilyen módon az Európai Unióból szövetségesek nélkül, nem marad választása, "fordulhat Putyinhoz. Ezt akarjuk? Ez a jó politika?" Kis ország lévén barátokra, szövetségre és a világ jóindulatára van szüksége Magyarországnak, Oroszországtól erre Róna szerint nem számíthatunk. Arról pedig, hogy Magyarország energetikai ellátása 86 százalékban Moszkvától függ, Orbán energiapolitikájának köszönhető. Ez messze a legmagasabb arány az Európai Unióban. Közben a megújuló energiaforrások fejlesztésébe csak megkésve, és nem megfelelő módon kezdett. Ez is az Oroszországtól való függést erősítette.

Ez a politika a Róna szerint nem vezet sehova. "Magyarországnak a keleti politikához, Oroszországhoz semmi köze nincs. Onnan semmi jót nem várhatunk. A mi helyünk Európában van, azokat a kapcsolatokat kell építenünk, amelyek egyrészt garantálják az ország biztonságát, másrészt a jólét kialakításához segítenek" – összegezte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2022.03.21., hétfő 16:15
Riporter: Bolgár György