„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem Róna lett a köztársasági elnök, de Harrach Péter és Semjén Zsolt is gratulált neki

10/03/2022 19:55

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Fideszesek nem, de a KDNP politikusai közül ketten is gratuláltak Róna Péternek, az államfőjelöltként elmondott beszéde után.

2022. március 10. Megbeszéljük - részlet 22.03.10. Róna Péter
17:16
00:00

Korábban Klubrádió is beszámolt róla, a parlament a várható eredményt hozta: Novák Katalint választotta megy köztársasági elnökké. A korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter 137, az ellenzék államfőjelöltje, Róna Péter 51 szavazatot kapott. A szavazás érvényes és eredményes volt. Mindkét jelölt kifejtette beszédében a béke, a békés együttélés iránti igényét és törekvését, valamint egységesen elítélték az orosz agressziót.

Az ellenzék jelöltje, Róna Péter jogász-közgazdász, egytemi tanár a Klubrádiónak azt mondta, bár tudni lehetett előre az eredményt az egyenlőtlen arányok mellett, belátta, hogy a hat ellenzéki párt képviseli a magyar választópolgárok jelentős részét (lehet, hogy a többségét), akik elvárják ezt, és ettől kezdve kötelességének érezte elvállalni a felkérést. Hangsúlyozta, saját magát független személyiségnek tartja.

Országgyűlés - Államfőválasztás
 
 Róna Péter közgazdász, az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

Beszédét két sarkalatos pontra, az orosz agresszióra, és azon hazai körülmények sorára építette fel, amelyek a magyar társadalmat sújtják, és amelyeket elfogadhatatlannak tart. Megjegyezte, nagyon mély behatást tett rá a rendszerváltást követő első köztársasági elnökkel, Göncz Árpáddal való találkozója New Yorkban, nem sokkal megválasztását követően. Beszélgetésük alakalmával Göncz azt mondta neki, hogy a legfontosabb számára a társadalmi megbékélés és "és visszacsalni a mosolyt az emberek arcára". Ezt követendő példának találta Róna.

"Az Orbán-féle politikai, társadalmi és gazdasági szervezet nem fér bele a nyugati világba" – összegezte.

Beszédét követően Fideszes politikusok nem, két KDNP-s politikus azonban, Semjén Zsolt és Harrach Péter is személyesen gratulált neki.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallghathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2022.03.10., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György