„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: Elsőre nem láttam értelmét ellenzéki államfőjelöltet állítani

14/02/2022 17:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az ellenzéki erők által képviselt választók elvárják, hogy saját köztársaságielnök-jelöltet állítsanak, ezért érezte kötelességének Róna Péter, hogy elfogadja az Egységben Magyarországért pártjainak felkérését.

2022. február 14. Megbeszéljük - részlet 22.02.14. Róna Péter
10:52
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt Róna Péter jogász-közgazdászt jelöli az ellenzék államfőnek. Az ellenzéki szövetség felkérését az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall 79 éves tanára elfogadta.

Róna a Megbeszéljük vendégeként arról beszélt, hogy még nem tudja pontosan, mit szeretne elmondani abban a 15 percben, amikor az Országgyűlés előtt felszólal. Erre március 10-ig várni kell. Az Egységben Magyarországért pártjainak államfőjelöltje azt azonban elmondta, ő, aki élete legnagyobb részében az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában élt és dolgozott, olyan szerepet kíván betölteni, amivel hozzájárulhat, hogy Magyarország sikeres és megbecsült európai országgá váljon.

A személye elleni várható kormányzati támadásokról azt mondta,  nem különösebben foglalkoztatja, ha a kormánymédia esetleg majd egyes kiragadott mondataival próbálja lejáratni. Ő a szabad sajtó pártján áll, akik pedig ezt a kormánysajtót érzik sajátjuknak, hitelesnek, érthetően nem szavaznak majd rá. Ez része egy demokratikus rendszernek – tette hozzá.

 
Róna Péter Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Első alkalommal, amikor felvetődött a neve mint az ellenzék államfőjelöltje, nem látta sok értelmét alternatív köztársaságielnök-jelöltet állítani a fideszes Novák Katalinnal szemben, de aztán belátta, hogy a hat ellenzéki párt képviseli a magyar választópolgárok jelentős részét (lehet, hogy a többségét), akik elvárják ezt, és ettől kezdve kötelességének érezte elvállalni a felkérést. Hangsúlyozta, saját magát független személyiségnek tartja.

Tervei szerint miután megírta beszéde piszkozatát, egyeztet az ellenzéki pártokkal és Márki-Zay Péterrel, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjével.

A Fidesz nevében Orbán Viktor pártelnök, kormányfő tavaly decemberben jelentette be, hogy Novák Katalint jelölik a következő köztársasági elnöknek, Áder János utódjául, majd Novák, aki a kabinetben a családokért felelős miniszteri posztot viselte, közölte, elfogadja a felkérést, kormánytagságáról pedig lemond.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2022.02.14., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György