„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Róna Péter: Az állam adóként terhelhetné a bankokra a devizahiteldevizahitel-károsultak megsegítését

3/02/2022 18:47

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A devizahitel-károsultak megsegítését visszamenőleges törvényekkel nem tartja megoldhatónak Róna Péter közgazdász. Szerinte az állam feladata az lenne, hogy részben, vagy egészében kártalanítja a devizahiteleseket, és ennek költségeit adó formájában áthárítja a bankokra.

2022. február 03. Megbeszéljük - részlet 22.02.03. Róna Péter
13:23
00:00

A szlovén parlament szerdán elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a svájci frankban, vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak az árfolyamkülönbség miatt 2015-ig felgyülemlett költségeit elosztja a bankok és a mintegy 32 ezer hitelfelvevő között – írta meg a napi.hu.

Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára szerint meglenne a lehetőség arra, hogy egy következő kormány hasonlóan járjon el a magyar 

"A devizahitelezés tragédiája a magyar szellemi, gazdasági és politikai elit erkölcsi és szellemi bukását jelenti" – mondta. Hozzátette, ezzel sikerült aláásni az emberek, piacgazdaságba, demokráciába és kormányzásba vetett hitét. Olyan problémáról van szó, amelyet máig nem sikerült megoldani és amelyet kezelni kell.

A szlovén megoldás útját állja jelenleg a magyar jogszabályok visszamenőlegességet tiltó pontja. Nagyon nehéz olyan törvényt hozni, amely egy korábban létrejött érvényes szerződést felülír.

Róna azt is megjegyezte, hogy nagyon komplikált helyzetről van szó, így az ellenzék számára azt javasolja, hogy amennyiben megnyerik a választást, nevezzenek ki egy biztost, aki rövid határidőn belül, szakértői vélemények figyelembevételével javaslatot fogalmaz meg és azt az Országgyűlés elé terjeszti. Felidézte a devizahitelesek ügyével hosszú ideje foglalkozó Szakács László DK-s politikus, képviselő-jelölt, interjúját Juszt Lászlóval, melyben a politikus részletesen kifejtette javaslatát. Róna szerint Szakács megfelelő szakpolitikus lenne egy ilyen terv megvalósításához.

Róna Péter szerint mindenképp van megoldás a devizahitel problémájára. Az állam bármikor dönthet úgy, hogy részben, vagy egészében kártalanítja a devizahiteleseket, és ennek költségeit adó formájában áthárítja a bankokra. Hozzátette, ilyen döntésnek semmilyen jogi akadálya nem lenne.

Ezzel szerinte még most, a választások előtt kéne előállnia az ellenzéki pártoknak, mert ez a bizalmat erősítené.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2022.02.03., csütörtök 16:16
Riporter: Bolgár György