„Klubrádió
A lényeg

Zugló, Őszöd, politikai humbug – ez volt a második miniszterelnök-jelölti vita

24/09/2021 21:18

| Szerző: Klubrádió

Másodszor vitáztak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek, és ezúttal már kóstolgatták egymást az indulók. Talán a legmeglepőbb fordulat volt, hogy Karácsony Gergely közölte, nem támogatja Zuglóban Tóth Csabát, de szóba kerültek más jelöltek is, akikről az elmúlt időszakban kiderült valamilyen ügy. Szóba került az őszödi beszéd, az alaptörvény érvényessége és a melegek, valamint a romák helyzete is.

Az RTL Klubon tartották az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második előválasztási vitáját, és ezen már nem finomkodott annyira Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP), Jakab Péter (Jobbik), Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András (Momentum). 

Az első téma a koronavírus-járvány volt

Nem meglepő módon a jelöltek elég keményen ekézték a kormány teljesítményét. Márki-Zay Péter megjegyezte, hogy az ellenzék se végezte tökéletesen a dolgát, mert még az ellenzéki szavazók 20 százaléka is úgy látja, hogy Orbán Viktor jól kezelte a válságot, holott a 30 ezer ember halála miatt „semmi sem állhatna távolabb a valóságtól”. Karácsony Gergely elbüszkélkedett azzal, hogy a főváros járványvédelmi intézkedéseit követte le a kormány. Jakab Péter szerint senkit nem lehet oltásra kötelezni, Fekete-Győr András pedig a korlátozások lehetőségével nem értett egyet.

Tudnak-e egységesen kormányozni?

Karácsony Gergely szerint erre Budapest a jó példa, ott működik a többpárti koalíció, ezért is indult el. Jakab Péter azzal érvelt a koalíció mellett, hogy van hat párt, ha bármelyik kilógna a sorból, a másik öt visszatartja. Fekete-Győr András először itt szúrt oda Dobrev Klárának, mondván, korábban sok koalíciós kormány volt az országban, és akadt, amelyik ebbe bele is bukott, amiről ő „bizonyára tudna mesélni”. Dobrev ezzel együtt azt mondta, ő koalícióhívő, ezek olyanok, mint egy család, néha vannak viták, vigyázni kell az összetartásra. Egyébként pedig az OECD jelentése szerint egy nő jobban tud vezetni egy többpárti kormányt – tette hozzá. Fekete-Győrnek ez se volt elég, később megjegyezte, hogy Dobrev „az őszödi beszéddel a háta mögött” kevésbé tudná legyőzni Orbán Viktort. Lényegében egyetértett Márki-Zay, aki azt mondta, azokat is meg kell szólítani, akik nem akarják a 2010 előtti időszak visszaállítását. Egyébként többször hangsúlyozta: szakértői kormányra van szükség. Dobrev szerint viszont egyrészt nem Fekete-Győr dönti el, hogy ki lesz a jelölt, hanem a szavazók, másrészt senki nem akarja visszahozni a 2010 előtti időszakot, és mások is már a kihívások.

 
Második előválasztási vita (fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)
 
 

Egymás jelöltjei

Az egyik kulcsfontosságú pont az volt, hogy az indulók egymás jelöltjeit kifogásolták. Így került elő Zugló is, ahol Karácsony Gergely polgármester volt, és aminek ügyében komoly fordulatot tett:

„Ha most zuglói lakos lennék, akkor Hadházy Ákosra szavaznék” – mondta a főpolgármester Fekete-Győr András kérdésére. Ez azért is érdekes, mert Karácsony korábban támogatásáról biztosította az MSZP-s Tóth Csabát, őt magát pedig az MSZP támogatja. A Momentum elnöke örült, hogy Karácsony változtatott az álláspontján, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester pedig megtapsolta Karácsony mondatait.

Hadházy Ákos, Tóth Csaba zuglói előválasztási ellenfele nemrég olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek azt sejtetik, hogy Tóth Csaba szocialista képviselőnek titkolt befolyása lehet egy budapesti gyártelep fölött. Ahogy a független képviselő a Klubrádióban fogalmazott: „nagyon komoly, több száz millió forintos, elrejtett vagyon van a befolyása alatt”. 

Fekete-Győr András egyébként megkérdezte Dobrev Klárát és Jakab Pétert is, hogy ők továbbra is támogatják-e a korrupciógyanúba keveredett Tóth Csabát. Előbbi azt mondta, ők megszavazták az etikai vizsgálatot, ezért az ő véleményét pontosan lehet ismerni, utóbbi pedig nem szólt hozzá.

A Párbeszéd társelnöke „cserébe” felhozta a Momentum XVI. kerületi jelöltjét, aki szerinte devizahitel-károsult embereken nyerészkedett, a DK székesfehérvári indulóját, aki sajtóhírek szerint offshore-vállalkozásokban vett részt, és a karlendítve integető jobbikos ózdi alpolgármestert, akinek esetével mi is foglalkoztunk. Fekete-Győr azt is felrótta, hogy a DK a „liberális söpredékről” és „genetikai hulladékokról” beszélő, homofóbnak tartott Tóth Pétert támogatja Csongrád megyében.

Ígéretek

Nagyon sok ígéret is elhangzott, a többi között Jakab Péter az álláskeresési járadék és a közmunka bérének emeléséről beszélt, Fekete-Győr András megígérte a pedagógusi és az ápolói bér jelentős növelését, Dobrev Klára pedig a családi és szociális támogatások kiterjesztését. Márki-Zay Péter ezt egy ponton ígéretcunaminak nevezte, és hozzátette: közgazdászként visszafogottságra inti jelölttársait. Dobrev Klára bedobta, hogy szerinte feles többséggel is el lehetne törölni a kétharmados törvényeket, de ezt Karácsony Gergely „politikai humbugnak” nevezte.

LMBTQ-emberek helyzete

Fekete-Győr itt Jakabnak szúrt oda, mondván, el kell törölni a Fidesz és a Jobbik által elfogadott homofób törvényt. A Momentum a melegházasságot és az azonos nemű párok örökbefogadását is támogatja. Hozzátette: a jelöltek közül egyedüliként volt kint a pécsi Pride-on. „Amíg András, te a Pride-on voltál, mi azon dolgoztunk, hogy helyrehozzuk az összeomlott előválasztási rendszert” – szúrt oda Jakab Péter, de hozzátette: ha ő vezeti az új kormányt, senkit nem tesznek a gyűlölet céltáblájává. Azt hangoztatta: konzervatív emberként számára a család egy férfi és egy nő kapcsolata, a melegeknek ott van a regisztrált élettársi kapcsolat. Dobrev Klára szerint nagyon sokféle család van, a gyerekek érdeke pedig az, hogy szerető családban nőjenek fel. Karácsony Gergely azt említette meg, hogy elsőként tette ki a szivárványos zászlót polgármesteri hivatalra, és a budapesti Pride-on is felszólalt. Márki-Zay Péter azt mondta, szekuláris államban az egyház szabályozza az egyházi házasságot, az államnak pedig ettől függetlenül azonos jogokat kell biztosítania. Ki fog állni egy olyan államért, ahol még a fideszes politikusok is vállalhatják homoszexualitásukat, hisz ebben nincs semmi szégyellnivaló.

Romák helyzete

Jakab Pétert szembesítette a műsorvezető azzal, hogy korábban arról beszélt: igénytelenül élnek a romák. Ezt a Fideszre visszapattintva a Jobbik-elnök azt mondta, hogy a kormánynak szerinte érdeke nyomorban tartani a társadalom egy részét, hiszen így szavazatuk olcsón megvásárolható. Márki-Zay Péter végigkérdezte a jelölteket, hogy támogatnák-e azt a kezdeményezést, amely szerint három cigány származású embert a közös listán befutó helyre tegyenek. Ezt Jakabot leszámítva mindenki támogatta, ő azt mondta, nem híve a kvótáknak, és odaszúrt Márki-Zaynak, hogy ő listázásról beszélt a romák kapcsán. A hódmezővásárhelyi polgármester tagadta, hogy listázott volna, a pozitív diszkriminációhoz szükséges, önbevallásos statisztikáról beszélt.

A kerítés maradna

Dobrev Klára kijelentette: a Fidesz vádjaival szemben egyikük sem támogatja az illegális bevándorlást – azt se, hogy a Jancsikat Juliskává operálják (ezzel a kormány nemváltó óvodásokról szóló szövegére reagált). A déli határon felhúzott kerítést egyikük se bontaná le, viszont Karácsony hangsúlyozta, hogy emberségesen kell bánni a határra érkezőkkel. Egyetértettek abban is, hogy vendégmunkások helyett a külföldön dolgozó magyarok hazacsábítása lenne a megoldás.

Szóba került még a másfél órás vitán a teljesség igénye nélkül a rezsicsökkentés, a csok, Paks II. és a 13. havi nyugdíj.

Itt nézhetik vissza a vitát:

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)