„Klubrádió
Esti gyors

Előválasztás: simán lehet, hogy Magyarországról indították a támadást

23/09/2021 22:34

| Szerző: Klubrádió/szg

Bedő Dávid, a Momentum hálózati igazgatója szerint „simán elképzelhető, sőt, elég valószínű”, hogy Magyarországról indították az előválasztás szerverei elleni támadást, több országon keresztülment, és úgy tettek úgynevezett VPN-szolgáltatásokkal, mintha Kínából jönne. Azt nem hiszi, hogy konkrétan kínai emberek állnának mögötte. Szerinte ez a kormány érdeke, nyitva hagyott kiskapuról nem tud.

2021. szeptember 23. Esti gyors / részlet, Bedő Dávid (21.09.23.)
07:10
00:00

Az előválasztás informatikai hátteréről és első napi leállásáról beszéltünk Bedő Dáviddal, a Momentum hálózati igazgatójával az Esti gyorsban. Ugyanis Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a nap folyamán arról beszélt, hogy a rendszerben nyitva maradt egy kapu, amelynek nem lett volna szabad nyitva maradnia, és ennek alapján ő nem zárta ki a belső szabotázst sem. Eddig csak extrém túlterhelésről volt szó, amelyet okozhat a felfokozott érdeklődés és külső rosszakaró is.

Bedő Dávid elsőként elmondta: a hálózati igazgató titulus nem az internetes hálózatra vonatkozik, nem informatikai szakértő, viszont az Országos Előválasztási Bizottság tagjaként közelről kísérte végig az eseményeket. Jelezte: a személyes szavazáshoz is szükség van informatikai rendszerre, és ehhez ugyanazt a rendszert használják, mint az online-hoz. Az első pár órában nagyjából minden rendben volt, de 9 óra után, fél 10-kor látták, hogy nem működik a rendszer. Akkor, amikor felfüggesztették a szavazást, úgy gondolták, hogy náluk volt a hiba, túl sok volt a szavazó, de „nagyon hamar kiderült, hogy ez nem így volt”, rosszakaró, támadó állt a háttérben, aki a szolgáltató szervereit terhelte le. Kiemelte: nem loptak adatokat tőlük, hanem olyan terheléses támadás érte a hálózatot, olyan mértékű adatot szabadítottak rá, hogy már nem tudott tovább működni. Amikor erre rájöttek, szombat dél, egy óra körül, akkor úgy döntöttek, hogy addig leállítják a szavazást, amíg átköltözni biztonságosabb rendszerre. Ez 36 óra alatt sikerült is. Azóta volt még két-három támadás, de már nem tudtak olyan eredményt elérni, mint szombat délelőtt.

 
Ellenzéki előválasztás 2021, Széll Kálmán tér. Fotó: Klubrádió / Pálinkás János
 

Azt nem lehet azonosítani, hogy kik támadtak; azt látják, hogy milyen szervereken futott. Szombaton úgy látták, hogy ez a támadás Kínából jött, de tulajdonképpen bárhonnan jöhetett volna, mert szervereken, hálózatokon keresztül irányítják az ilyen forgalmat. „Simán elképzelhető, sőt, elég valószínű”, hogy Magyarországról indították a támadást, több országon keresztülment, és úgy tettek úgynevezett VPN-szolgáltatásokkal, mintha Kínából jönne. Az elég valószínűtlen, hogy konkrétan kínai emberek állnak mögötte, de lehet kínainak álcázni – tette hozzá. Hogy pontosan ki áll az egész mögött, azt nem tudják pontosan, de egy szereplőnek áll érdekében ellehetetleníteni ezt a választást, és megakadályozni, hogy az ellenzék sikeres akciót hajtson végre, ez pedig nem más, mint a kormány – összegezte Bedő Dávid.

Sokkal többet látnak majd, ha elkészül a teljes jelentés. Bevonták a vizsgálatba Magyarország egyik legjobb kiberbiztonsági szakértőjét, és ő nézi át a naplókat, hogy pontosan mi történt. Jelenleg nem tudnak arról, hogy lett volna kiskapu, amit akár szándékosan, akár véletlenül hagytak nyitva – közölte.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. szeptember 23., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János