„Klubrádió
A lényeg

Ózd jobbikos alpolgármestere állítja, nem náci karlendítést mutatott be, hanem integetett egy fotón

22/09/2021 20:19

| Szerző: Klubrádió

Az ATV-hez eljutott egy fotó, amelyen egy Ózd alpolgármesterére, Farkas Péter Barnabásra hasonlító férfi karlendítő mozdulatot tesz. A kép egy, a holokausztot bemutató lengyelországi múzeumban készült, antiszemita feliratok vannak a háttérben. Farkas elismerte, hogy ő látható a képen, de azt tagadja, hogy karlendített volna, szerinte csak integetett a többieknek, hogy álljanak össze csoportképre.

Egy fotó jutott el az ATV.hu szerkesztőségéhez, amelyen egy Ózd alpolgármesterére, Farkas Péter Barnabásra hasonlító férfi tesz karlendítő mozdulatot. Farkas 2018-ban Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban járt, és felkereste a szomszédos Katowice város történeti múzeumát is. Itt egy, a kiállítás részeként zsidóellenes feliratokkal ellátott épület előtt áll, és a kezét – hasonlóan a nácik karlendítéséhez – a magasba emeli.

 kép: atv.hu
 
 

Farkas Péter Barnabás a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjeként indul az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében (ellenfele amúgy az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Kiss Sándor). Farkas 2016 óta Ózd alpolgármestere, előtte a Városi Múzeum vezetője volt. A Jobbik már 2018-ban is őt indította képviselőjelöltként a választókerületben. Farkas nemrég egy Jakab Péter pártelnökkel közös utcafórumon azt hangsúlyozta: despotizmust, zsarnokságot kapunk most a kormánytól, de amit akar, az a demokrácia. „Azért küzdünk, hogy minden egyes magyar állampolgár, roma, nem roma, aki magyarnak érzi magát, aki itt akar élni, aki a nagy közösségnek akar a részese lenni tevékenyen, az a minőségi munkáért magasabb bért kapjon” - fogalmazott az Alfahír beszámolója szerint.

Farkas elismerte, hogy ő látható a képen, de azt tagadja, hogy karlendített volna. Az alábbi közleményt küldte az ATV-nek:

"Tisztelt főszerkesztő úr! Megkeresésére az alábbi nyilatkozatot adom:

A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet rekonstrukció (díszlet előtt fotózkodtunk). A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre. A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.

A Jobbik által képviselt elveket a párt 2020-ban elfogadott Elvi Nyilatkozata tartalmazza. Tisztában vagyunk vele mindannyian, hogy az ezzel ellentétes megnyilvánulások nem képezhetik sem a Jobbik, sem a Jobbik által támogatott jelöltek nézeteit. Ezt a 2020 januárjában megválasztott elnökség mindenki számára világossá is tette. Aki ezt nem fogadta el, távozott. Aki maradt – mint jómagam - az elfogadta a Jobbik új, keresztény-szociális néppárti irányát, ráadásul nekem ez semmilyen nehézséget nem okozott, mert sohasem vallottam és képviseltem szélsőséges nézeteket."