„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: A kormány számára vannak első- és másodrendű állampolgárok

22/09/2021 23:09

| Szerző: Klubrádió

Csak fideszes kerületeknek osztott ki fejlesztési pénzeket a kormány; Karácsony Gergely főpolgármester szerint ennek az a világos üzenete, hogy a kormány számára vannak első- és másodrendű állampolgárok. Akiknek visszacsorgatnak pénzt, azok megszűnnek önkormányzatok lenni, csak a kuncsorgástól függenek; ez a tanácsrendszer visszaállítása – tette hozzá.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával az a kormányhatározat, amivel a kormány több mint 14,7 milliárd forintot dobott szét fideszes vezetésű fővárosi kerületek között. Az V., a X., XVII., a XX., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerület kapott pénzeket felújításokra, fejlesztésekre. Csaknem mindegyik említett kerületben fideszes a polgármester, ahol nem, ott olyan független, akit a kormánypárt támogatott. 

2021. szeptember 22. Esti gyors - részlet 21.09.22. Karácsony Gergely
09:04
00:00

Karácsony Gergely főpolgármestert kérdeztük az Esti gyorsban. Azt mondta: ennek az a világos üzenete, hogy a magyar kormány számára vannak első- és másodrendű állampolgárok. Olyan rendszert építenek, ahol csak az kaphat támogatást, aki közel férkőzik a hatalomhoz. Egészen elképesztőnek nevezte, hogy a fővárosi önkormányzat és az ellenzéki vezetésű kerületek irgalmatlan pénzelvonásoktól szenvednek – a fővárosi költségvetésből 80 milliárd hiányzik, többségében a kormányzati elvonások miatt –, és nem kapnak semmilyen kompenzációt. Ez nyílt beismerése annak, hogy nem is érdekli őket, hogy az önkormányzatok büntetése a helyi embereken csapódik le. Ez nagyon komoly, újabb érv a kormányváltásra, ilyen kormány nem méltó a bizalomra – fogalmazott. Hozzátette: akkor is tiltakozna, ha a mostani ellenzék lenne hatalmon, és a fideszes kerületek nem kapnának pénzt, mert főpolgármesterként fontosnak érezte, hogy minden ügyben a kerület vezetőjének pártállásától függetlenül döntsenek, több útfelújítás tart most is fideszes kerületekben. „Ez egy penetráns, minősíthetetlen döntés” – összegezte. 

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e felhívni valakit a kormánytól, hogy mivel indokolják ezt a döntést, azt mondta Karácsony Gergely: nagyjából már egy éve nincs kit felhívni. Az önkormányzati választás után normális partneri viszonyt próbált kialakítani – fűzte hozzá – tudva, hogy ez valószínűleg nem sikerül, de erkölcsileg ez a helyes út. „Teljesen nyilvánvaló, hogy ők meg akarják fojtani az önkormányzatiságot”. Úgy fogalmazott: az is világos hadüzenet, hogy elvesznek pénzeket az önkormányzatoktól, de akiknek visszacsorgatják politikai alapon, azok megszűnnek önkormányzatoknak lenni. Ugyanis annak az lenne a lényege, hogy kiszámítható alapon, kuncsorgás nélkül tudjanak működni. Ez a tanácsrendszer visszaállítása, 30 évvel a rendszerváltás után – jelentette ki a Párbeszéd társelnöke.

 

Szóba került az előválasztás; azt mondta: elképesztő magas a részvétel, sokkal többen mennek el voksolni, mint ahogy azt remélni lehetett. Jelezte, szerinte a 2019-es budapesti előválasztásból kiindulva 5 százalékos részvételt kellene hozni országosan. Ha ezt tudják tartani, az azt jelenti, hogy 400 ezer ember elmegy szavazni, és ennél már nagyobb reményeik is lehetnek. Hozzátette: nagyon hálás a szervezőknek is. A változást akaró emberek demokráciából példát mutatnak a világnak, a magyar kormánynak mindenképpen – mondta.

Karácsony arról is beszélt: minden tisztelete miniszterelnökjelölt-társaié, akik mind kiváló emberek, és bármelyikükre lecserélné Orbán Viktort, de úgy érzi, hogy ő tudna közös nevezővé válni. Az ellenzéki szavazók szerinte vannak elég tudatosak ahhoz, hogy lássák, mi az a stratégia, amivel nyerni lehet, és ezt a stratégiát ő szolgáltatja – vélekedett. 

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Esti gyors
2021. szeptember 22., szerda 18:45
Műsorvezető: Szénási Sándor