„Köszönjük,
A lényeg

Karlendítés-ügy: a jobbikos alpolgármester elfogadta a Mazsihisz meghívását

23/09/2021 19:24

| Szerző: Klubrádió

„Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem” – írta Farkas P. Barnabás, aki elfogadta a Mazsihisz meghívását a Holokauszt Központba. A jobbikos politikusról szerdán került elő egy fotó, ahol náci karlendítésnek tűnő mozdulatot tesz. 

A jobbikos ózdi alpolgármester, Farkas Péter Barnabás, aki az előválasztáson a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as körzetben indul, „a legnagyobb örömmel” elfogadta a Mazsihisz „megtisztelő meghívását” a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba.

„Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem” – írta csütörtök délután kiadott közleményében Farkas P. Barnabás.

Hozzátette, nem esik nehezére azokat a dolgokat kijelenteni, amelyeket a Mazsihisz kért tőle, sőt örül, hogy erre lehetőséget kap, majd a Jobbik elvi nyilatkozatát idézte.

A zsidó szervezet azután invitálta meg csütörtökön Farkast, hogy a politikusról előkerült egy fotó, amelyen náci karlendítésre kísértetiesen emlékeztető mozdulat közben örökítették meg. A kép 2018-ban készült róla egy lengyel kiállítás zsidóellenes feliratokat bemutató részén, a katowicei múzeumban.

Farkas azzal védekezett, hogy csak a fotós közelében álló ismerőseinek integetett a kép készültekor. A Mazsihisz szerint a képviselőnek a látogatáskor egyértelműen deklarálnia kell, hogy nem számít a szélsőséges eszméket valló emberek szavazataira.

A Momentum, amely korábban támogatta a körzetben a politikust, az ügy miatt elhatárolódott tőle, és visszavonta támogatását.

(via 444)