„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tóth Csaba nem akart személyeskedni, majd azt mondta: Hadházy a hazudozás nagymestere, a vérében van

17/09/2021 22:39

| Szerző: Klubrádió/szg

A Klubrádióban is összecsapott az előválasztás legkeményebbnek ígérkező körzetének, Zuglónak a két jelöltje, Tóth Csaba és Hadházy Ákos. Ez a vita se volt éppen visszafogott hangvételű, a független képviselő szerint ellenfelének több száz millió forintos, elrejtett vagyon van a befolyása alatt, míg az MSZP-s politikus, bár először Hadházyt vádolta személyeskedéssel, azt mondta riválisáról: „a hazudozás nagymestere, a fideszes múltjából hozta, a vérében van”.

2021. szeptember 17. Megbeszéljük / részlet, Hadházy Ákos és Tóth Csaba (21.09.17.)
16:09
00:00

Végül leült vitázni a 8-as számú választókerület két előválasztási jelöltje, az MSZP-s, de a Párbeszéd, a DK és a Jobbik által is támogatott Tóth Csaba hivatalban lévő képviselő, valamint Hadházy Ákos, aki mellett a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kutyapárt állt ki. Először a péntek délután a Zugló Tv-ben csaptak össze, azt a vitát itt tekinthetik meg videón.

Majd a Klubrádió meghívását elfogadva a Megbeszéljük adásában is megszólaltak együtt. Tóth Csaba azzal kezdte: nagyon örül, hogy létrejött az a vita, mert az előválasztás fontos intézménye, hogy akik elindulnak, azoknak legyen lehetőségük beszélni az elképzeléseikről, arról, mint gondolnak a választókerület helyzetéről és mit ajánlanak az ott élőknek. „Nagyon örültem, hogy képviselő úr három hét alkudozás után igent mondott rá, bár különböző feltételeket szabott folyamatosan”. Amiért viszont szomorú, hogy szerinte nem az előbbiekről szólt a vita, mert Hadházy „ugyanazokkal az alaptalan vádakkal, személyeskedéssel folytatta”, amivel az elmúlt fél évben jött. Nem Zuglóról beszélt, de majd az ottani emberek eldöntik, hogy ilyen képviselőre van-e szükségük. „Én nem vándorlok pártokról pártokra, választókerületekről választókerületekre” – tette hozzá (noha az MSZP Vas megyei szervezetében kezdett politizálni, ott elnökhelyettes is volt – a szerk.).

Hadházy Ákos szerint is kár lett volna kihagyni a vitát, kár, hogy Tóth kihagyta azt, amit a Partizán szervezett – jegyezte meg. Abban biztos volt a független képviselő, hogy nagy lesz köztük a véleménykülönbség, de azt nem gondolta volna, hogy Tóth Csaba szemrebbenés nélkül belemondja a kamerába, hogy a zuglói parkolóórák beszerzésénél minden rendben volt (ezzel az üggyel bővebben a 444 foglalkozott – a szerk.). Ott vége is lehetett volna a vitának, ezzel szerinte maga Tóth indokolta meg, hogy neki miért kell indulnia – mondta Hadházy. Szerinte nem volt szó veszekedésről, tényeket sorolt végig. Meg kell mutatni a kettejük közötti különbséget. Azt visszautasítaná, hogy nem beszélt Zuglóról, azt mondta, olyan törvényekért fog dolgozni, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük legyen a legjobb döntést meghozni. Eddig úgy fogalmazott, hogy Tóth Csaba csak „megalkudott a korrupcióval”, de az elmúlt napokban olyan dokumentumokat talált, amelyek alapján „nagyon komoly, több száz millió forintos, elrejtett vagyon van a befolyása alatt”, ezt be kellett mutatnia, bár tudja, hogy kicsit nehéz volt követni.

 
Hadházy Ákos, Tóth Csaba (képek: Facebook)
 

Itt durvult el a hangnem igazán. Tóth Csaba szerint ezért az előbbi kijelentésért nagy valószínűséggel fel kell jelentenie Hadházyt; aki szerinte idecitált egy történetet, amelynek semmi köze se Zuglóhoz, se az önkormányzathoz, se állami cégekhez, egy magánvallálkozás története, amit próbál vele összefüggésbe hozni. Ezt szerinte azért csinálja, hogy ne arról legyen szó, hogy bár Hadházy a közélet megtisztításáról beszél, eltűri, sőt, igénybe veszi „köztörvényes bűnözők” segítségét. Az MSZP-s képviselő azt mondta riválisáról: „a hazudozás nagymestere, a fideszes múltjából hozta, a vérében van”. A parkolóórákra visszatérve azt mondta: Hadházy vagy nem érti, vagy nem akarja érteni, hogy működik egy közbeszerzés, milyen alapon zárnak ki egy pályázót. Megemlítette, hogy párttársa, Horváth Csaba zuglói polgármester feljelentette Hadházyt, aki szerinte az előválasztás intézményét rombolja, felrúgja az etikai nyilatkozatot.

Hadházy Ákos erre úgy reagált: még szerencse, hogy Tóth képviselő úr azt mondja, nem szeretne személyeskedni, vádaskodni, mert nem tudja, hogy ha szeretne, akkor mit kapott volna tőle. Hozzátette: Karácsony Gergely főpolgármester, akit nagyon tisztességesnek tart, állítja, hogy nem volt helyes a parkolóórák beszerzésénél kizárni az olcsóbb ajánlatot, nem is szavazta meg az erről szóló döntést. (A beszélgetésnek ezen a részén Tóth Csaba gyakran közbeszólt.) Hadházy szerint a Fidesznél is gyakori módszer a közbeszerzések manipulálására, hogy formai okokra hivatkozva zárnak ki valakit.

Hadházy azt mondta: az elmúlt években arra tette fel az életét, hogy bemutassa a korrupciót, konkrétumokat, tényeket. Sokan mondták, hogy be fogják perelni, de legtöbbször ezek el se indulnak, mert kommunikációs akcióról van szó. Érti, hogy az ellenfele szerint összeférhetetlen alak, de nagyon szeretné, ha sok összeférhetetlen alak lenne a jelöltek között, mert ez azt jelentené, hogy a korrupcióval szemben nem hajlandók megalkuvásra.

Tóth Csaba bedobta azt is: megfogalmazása szerint „Szekszárdon azt mondják” (itt Hadházy is közbeszólt), hogy Hadházy „ismerősének akart kibumlizni” egy trafikot, polgármesterjelölt akart lenni, de „pofára esett”, megsértődött és megzsarolta a Fideszt, így került elő a hangfelvétel a trafikmutyiról. Szerinte ellenfele ezért nem Szekszárdon indul. Végszóként azt mondta: ő már kétszer nyert, reméli, harmadszor is így lesz. Erre Hadházy azzal kontrázott: ha ez számítana, akkor Kósa Lajos ellen nem is kellene elindulnia az ellenzéknek. Megismételte: szeretné megüzenni, hogy az ellenzékben akkor is következménye lesz az ügyeknek, ha azokat az ellenzék oldalán követték el.

A vitát a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. szeptember 17., péntek 17:40
Műsorvezető: Bolgár György