„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Épp Tóth Csaba mondatai mutatják meg, miért kell ott indulnom

25/08/2021 19:55

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos örül, hogy Tóth Csaba azért bírálja, mert „szóvá merte tenni” a trafikügyet, amit azóta is a Fidesz egyik legnagyobb disznóságának tart. Ezzel ugyanis – folytatta Hadházy – ellenfele tulajdonképpen megindokolja, hogy miért kell neki Zuglóban indulnia, és megfogalmazza a köztük lévő politikai filozófiai különbséget is. Szerinte a többség azt várja, ha győz az ellenzék, hogy legyen felelősségre vonás, és a saját oldalon elkövetett ügyeknek is legyenek következményei. A független képviselő reagált Tóthnak arra a vádjára is, amely szerint „köztörvényes bűnözők segítik a kampányát”.

2021. augusztus 25. Megbeszéljük - részlet 21.08.25. Hadházy Ákos
15:59
00:00

Hadházy Ákos független országgyûlési képviselőt arról kérdeztük, hogy kedden ugyancsak a Megbeszéljük adásában előválasztási ellenfele, az MSZP-s Tóth Csaba nagyon keményeket mondott róla. Például a trafiküggyel kapcsolatban megismételte, hogy nem tartja megbízhatónak azt, aki a saját közössége ügyeit („baráti beszélgetéseket”) nyilvánosságra hozza, ahelyett, hogy feljelentést tenne. Ráadásul nem képviselőként, hanem oknyomozó újságíróként ténykedik – vélte a szocialista párti politikus.

Hadházy jelezte: beleolvasott az erről szóló összefoglalóba, és „nem lehetett jó ízű riport”. Nem szereti, amikor politikai vitában a felek a másik személyiségével, jellemével kezdenek el foglalkozni. Sokszor olvassa a sajtóban, hogy csetepaté van Zuglóban, és nem gondolja, hogy ez jó lenne, de az mindenképpen helyes, hogy beszélnek az ellenzéki politikusoktól elvárt viselkedésről.

Politikai filozófiai különbség

Annak viszont örül, hogy Tóth Csaba azért bírálja, mert „szóvá merte tenni” a trafikügyet, amit azóta is a Fidesz egyik legnagyobb disznóságának tart. Ezzel ugyanis – folytatta Hadházy – ellenfele tulajdonképpen megindokolja, hogy miért kell neki Zuglóban indulnia, és megfogalmazza a köztük lévő politikai filozófiai különbséget is. A független képviselő szerint a többség azt várja az esetleges új kormánytól, hogy legyen felelősségre vonás, és a saját oldalon se lehessen garázdálkodni, akkor is legyenek következmények. Abban van nézetkülönbség köztük Tóth Csabával, hogy ezeket az ügyeket szóvá kell tenni.

Hallotta, hogy celebpolitikusnak nevezte; szerinte egy ellenzéki képviselő feljelentésekkel nem sokat ér, látható, hogy működik a rendőrség (bár azt még ő se gondolta volna 2013-ban, hogy a trafikügyet el lehet tussolni, mégis el lehetett). Amit tehet, az az, hogy a nyilvánossághoz fordul minél több üggyel. Ráadásul úgy látja, nagyobb kockázatot vállalt volna, ha a nyilvánosság kihagyásával csak feljelentést tesz a rendőrségen emiatt.

Elítéltek a kampányban?

Tóth Csaba konkrétan is megvádolta Hadházyt azzal, hogy olyan emberekkel dolgozik együtt, akiket elítéltek; úgy fogalmazott: „köztörvényes bűnözők segítik a kampányát”. Azt mondta: erről addig ő se hallott, amíg Tóth Csaba egy fizetett alkalmazottja nem jött oda hozzájuk az Örs vezér téren (ahol aláírásokat gyűjtöttek), és lobogtatott egy papírt, amit a képviselő szeretett volna megnézni, de nem mutatta meg. Eszerint az egyik aláírásgyűjtőjét 2010-ben elítélték, akkor börtönben is ült. Azóta megkereste az illetőt, aki ezt vállalta, és egy polgári peres eljárásban neki adtak igazat. Ha Tóth Csaba így akar nyerni, hogy egy aláírásgyűjtő előéletével (amivel nem volt tisztában) próbálja lejáratni, akkor nagyon nem jó irányba megy.

Jelezte, nem rágalmazta ellenfelét, leginkább azt kifogásolta, hogy nem állt ki, nem szólalt meg olyan zuglói ügyekben, ahol kellett volna. Olyan ellenzéki ügyekben, ahol fel kellett volna lépni, nem lépett fel. Hadházy megismételte: ő maga nem derített fel korrupciógyanús ügyeket Zuglóban, a sajtó viszont igen, és ezeknek nem lettek következményei.

Ezzel a hatalommal nincs alku

Szerinte az sem igaz, amit Tóth Csaba arról mondott, hogy az önkormányzatban ne lett volna többsége az ellenzéknek a fideszes alpolgármester nélkül, viszont ezt nem rajta kell számon kérni. Tény, hogy a Fidesz rengeteget szavazott együtt ott az MSZP frakciójával. Hadházy Ákos minden információja azt erősíti meg, hogy az MSZP-s képviselő nagyon mélyen belefolyt az önkormányzat életébe, van is egy szobája az épületben és szinte minden testületi ülésen ott van. De ha ez nem így lenne, az előzőre visszatérve azt mondta: például a parkolási botrányban akkor is azt várta volna, hogy állást foglaljon (és elítélően szóljon) Tóth Csaba, de ez nem történt meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a kettejük közötti különbségeket hangsúlyozza-e a továbbiakban, a szavazásig, Hadházy Ákos azt mondta: ezt nagyon könnyű megfogalmazni. Ezzel a hatalommal nem lehet együttműködni, a kőkemény ellenzéki magatartás az egyetlen helyes reakció. A korrupcióval szemben pedig nem lehet kompromisszumot kötni (saját oldalon sem), csak megalkudni. Azt is mondta: az országgyűlési képviselőknek nem szuperpolgármesteri szerepet kell eljátszaniuk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2021. augusztus 25., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György