„Klubrádió
A lényeg

Tóth Csaba: Akár Hadházy múltjáról is kiderülhet valami

29/06/2021 21:21

| Szerző: Klubrádió

A kampány során akár Hadházy Ákos múltjáról is kiderülhet valami – mondta Tóth Csaba MSZP-s képviselő egy háttérbeszélgetésen, amelyről a Telex számolt be. Tóth azt állította, neki nincs sötét folt a múltjában, az ellene rendszeresen megfogalmazott vádak alaptalanok, aljas lejáratókampány részei. A körzetet kétszer megnyerő Tóth ellenfele Hadházy lesz az előválasztáson, ahol a jelek szerint tovább durvul a kampány.

Tóth Csabát támogatja az MSZP és a Párbeszéd mellett a Jobbik is a nyilatkozatok szintjén egyelőre leginkább eldurvuló ellenzéki előválasztáson, Zuglóban. Ellenfele, Hadházy Ákos mellett a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom áll.

Mikor kiderült, hogy Hadházy lesz a körzetet az elmúlt két választáson (2014, '18) megnyerő Tóth ellenfele, az MSZP-s politikus egy fideszes polgármester videójával szúrt oda az egykori LMP-társelnöknek, akire azt is mondta, hogy „olyan gyakran váltogatja pártjait, mint más az alsónadrágját”. Érdekes volt, amikor Tóth Csaba arról beszélt, hogy árulásnak tartja, hogy Hadházy a nyilvánosság elé állt a fideszes trafikmutyi ügyével, hiszen az akkori párttársait támadta.

Hadházy a 444-nek azt mondta: „Nagyon tudatosan ezt a körzetet választottam azért, hogy megmutassam, a kormányváltás után az ellenzéknek a saját ügyeivel is foglalkoznia kell. Azoknak az ügyeknek is következményekkel kell járniuk, amik esetleg a mi oldalunkon történnek”. 

 
Tóth Csaba (kép: Facebook)
 
 

Egy telefonbeszélgetés szerint Karácsony Gergely, aki 2019-ig Zugló polgármestere volt, még főpolgármester-jelölti kampánya idején azt mondta, hogy halálosan megfenyegette őt Tóth Csaba. Ezt később Karácsony cáfolta. A képviselő Vas megyében kezdte pályafutását, botrányok kísérték az ottani ténykedését, például az elhíresült fantomtag-botrány, de Tóth szerint ez csak az ellenlábasai kitalációja volt. A Partizán videójában Gulyás Márton azt is megkérdezte tőle, esetleg adott-e megbízást Sápi Attila évekkel ezelőtt eltűnt MSZP-s helyi képviselő vagy más meggyilkolására, mire Tóth felháborodva azt mondta, "ezt most komolyan kérdezed?" Neki soha ilyen meg nem fordult a fejében, és az emberek nem is fogalmaztak meg ilyen vádat szerinte.

Aljas lejáratókampány?

Ilyen előzmények után hívta össze az újságírókat Tóth Csaba kedden háttérbeszélgetésre, amelyről a Telex számolt be. Az MSZP-s országgyűlési képviselő a többi között azt mondta: „Szükség van a Momentumra, de nem ilyen áron”. Szerinte Zugló az ellenzék számára könnyen nyerhető kerületek közé tartozik, ezért nézte ki magának a Momentum. Tóth Csaba úgy látja: „minden átmenet nélkül elindult ellene egy aljas, módszeres lejáratókampány.” Fekete-Győr András, a párt elnöke szeptemberben beszélt először arról, hogy „az ellenzék közös listáján ne szerepeljenek olyan jelöltek, akik az elmúlt harminc évben megkárosították a magyar adófizetőket, vagy (...) csalásban, lopásban vettek részt”. Fekete-Győr példaként Tóth Csabát hozta fel, akiről azt mondta, nem szeretné a közös listán, se a parlamentben látni. 

Tóth Csaba szerint Zuglóban az előválasztás már nem arról szól a Momentum számára, hogy megtalálják a legalkalmasabb jelöltet a Fidesz legyőzésére, hanem hogy mandátumhoz juttassák Hadházyt.

A Telex kérdésére Tóth a fideszes videó, az alsónadrágos és árulásos nyilatkozatok ellenére mégis azt mondta, hogy ő mindig csak válaszolt az őt ért támadásokra, és így is sokáig tűrte, hogy alaptalan vádakkal illetik. Azt is mondta, hogy pártja etikai vizsgálatot kezdeményezett Hadházyval szemben, de nem lett belőle semmi, mert a Momentum megvétózta. 

Sötét foltok?

„Mindenki múltjában lehetnek sötét foltok” – fogalmazott a beszélgetés egy részén sejtelmesen a szocialista politikus. Utalt arra is, hogy a kampány során akár Hadházy múltjáról is kiderülhet valami, bár azt állította, nem tud semmi konkrétumot.

Ennek ellentmondott – olvasható a cikkben –, hogy egy vaskos köteg papír feküdt előtte, amelyről azt állította, hogy szekszárdi ügyeket szedett össze. Ennél többet nem akart mondani, annyit azonban elárult, hogy ha lesz kettejük között vita, szekszárdi ügyeket is fel fog hozni, mert szerinte ellenfele nem foglalkozik ottani témákkal, hiába indult abban a körzetben 2018-ban.

 
Hadházy Ákos (kép: Facebook)
 

Később egy újságírói kérdésre Tóth azt is állította, hogy neki nincs sötét folt a múltjában, az ellene rendszeresen megfogalmazott vádak alaptalanok, és amúgy is nyitott könyv az élete.

Noha azt mondta, nem érez sértettséget Hadházyval szemben, mégis igen sokat emlegette a nevét. Például azt is mondta: szerinte semmi esélye Hadházynak nyerni az előválasztáson. Arra viszont már nem válaszolt, hogy ha ellenfele mégis nyerne, ő támogatná-e a Fidesz elleni kampányban. 

Megjegyezte, hogy fontos Hadházy korrupcióellenes tevékenysége, de ő azt vallja, hogy egy egyéni képviselőnek a körzetében élő emberek érdekeit kell képviselnie. 

(Kiemelt kép: Facebook)