„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tóth Csaba szerint Hadházy „celeb képviselő” lenne

24/08/2021 20:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Bár Tóth Csaba, Zugló MSZP-s képviselője közölte, nem folytat éles szópárbajt, a többi között azt mondta előválasztási ellenfeléről, Hadházy Ákosról: elszomorító, hogy a bűnüldöző szerepében tetszeleg, és közben eltűri, hogy „köztörvényes bűnözők segítsék a kampányát”. Egyébként szerinte Hadházy „celeb képviselő” lenne, aki nem foglalkozna a kerületi ügyekkel.

2021. augusztus 24. Megbeszéljük - részlet 21.08.24. Tóth Csaba
17:01
00:00

A XIV. kerületben ígérkezik az egyik legkeményebbnek az előválasztási küzdelem. Tóth Csabát, Zugló MSZP-s képviselőjét támogatja saját pártja mellett a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is, míg ellenfele, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő mellé a Momentum mellett a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az Új Világ Néppárt állt. Tóth Csaba volt az első, aki bejelentette, hogy megvan a 400 ajánlás, hogy jelölt legyen az előválasztáson. 

A Megbeszéljük adásában az MSZP-s politikus azt mondta: nem véletlenül sikerült ezt ilyen gyorsan összeszedni, az elmúlt 10-15 év munkája ott van ebben. Négyszer nyertek választást, kétszer ő egyéniben, egyszer Karácsony Gergely, egyszer pedig Horváth Csaba polgármesterként. Ötven aktivistával indultak el, két óra alatt meglett, nagyon köszöni nekik és a zuglóiaknak is.

Azt látja, hogy még inkább kiállnak mellette

Szerinte tavaly szeptember óta „szisztematikus, aljas lejáratókampány” folyik ellene Zuglóban, és hozzátette: soha nem találkozott még ilyen mocskos módszerekkel, mint amióta politikai ellenfele és az őt támogatók „betették oda a lábukat”. Tóth Csaba szerint „teljes mértékben megalapozatlan” dolgokkal próbálják lejáratni, és az ott élők ezt látják is, ezért bízik benne, hogy ezt az előválasztáson, szeptemberben is kifejezik.

Az MSZP-s képviselő azt hangsúlyozta, hogy ő a trafikügyben már „20-25-ször felszólalt” a Parlamentben, sokkal előbb, mint hogy Hadházy Ákos erről beszélt volna, mielőtt azt a „sunyi módon készített hangfelvételt” nyilvánosságra hozta. Szerinte, ha valakinek valamilyen disznóság a tudomására jut, tehet feljelentést. De mostani ellenfele egy „baráti társaságban” készített hangfelvételt hozott nyilvánosságra, és ez őt minősíti. Ahogy az is, hogy „közösségről közösségre jár, és mindenhonnan balhéval távozik”. „Békétlen, összeférhetetlen ember, aki nem közösséget épít, hanem rombol” – fogalmazott.

Nem talált korrupciót Zuglóban

Egyébként egy oknyomozó újságíró munkáját végzi, egy országgyűlési képviselőnek nem az a dolga, hogy „szaladgáljon az országban össze-vissza”. Szerinte Hadházy nem Zuglóval foglalkozik, nem a programjáról lehet olvasni, hanem arról, amiket róla mond. Tóth Csaba úgy látja, ha ellenfele annyira tehetséges és jó politikus, olyan fideszes vezetésű körzetben kellett volna elindulnia, ahol hatékonyan tárta fel a korrupciós ügyeket. De nem ezt tette, hanem a könnyebb utat választotta.

Azt is mondta: Hadházy nem talált korrupciós ügyeket Zuglóban, de ha talált is volna, akkor is tudnia kellene, hogy öt évig Karácsony Gergely, utána pedig Horváth Csaba a polgármester, őket kellene vádolnia.

 
Tóth Csaba (kép: Facebook)
 
 

„A bűnüldöző szerepében tetszeleg”

Úgy fogalmazott: elszomorító, hogy a bűnüldöző szerepében tetszeleg, és közben eltűri, hogy „köztörvényes bűnözők segítsék a kampányát”. „Van olyan, akit börtönbüntetésre ítéltek csalásért, és ezt letöltötte, de van olyan, akit elítéltek garázdaságért, közúti veszélyeztetésért” – tette hozzá.

Tóth Csaba kijelentette: marhaság, alaptalan vádaskodás, csúsztatás, hogy ő együttműködne a Fidesszel. Azt akarják ráhúzni, amit Karácsony Gergely reálpolitikusként kénytelen volt megtenni, maga mellé vett egy fideszes alpolgármestert. De különben még költségvetést se tudtak volna elfogadni – és nem ő volt a kerület vezetője, ez nem hozzá kapcsolható. Szerinte „aljas dolog” vádként felhozni ezt, mert Karácsony csak biztosította az önkormányzat működését.

Nem folytatott éles szópárbajt

„Eddig se folytattam éles szópárbajt, csak ha megkérdezték, elmondtam a véleményemet” – fogalmazott a képviselő. Szerinte az előválasztás tétje az, hogy marad valaki, aki a kerületiekért dolgozik, vagy jön egy „celeb képviselő, aki nem foglalkozik a helyi ügyekkel”. Hadházy azzal kezdte, hogy akkor lesz változás az országban, ha Zuglóban is lesz. De úgy látszik – jegyezte meg epésen –, nem tudja, hogy ők ott 2014-ben leváltották a Fideszt, tehát, ha ezen változtatni akar, akkor „azért dolgozik, hogy visszajöjjön a Fidesz, mert más változtatást nem tudunk elképzelni”.

Hadházy Ákos szerdán reagált a Klubrádióban a Tóth Csaba által elmondottakra.

Mi volt eddig?

Nem sokkal azután, hogy Hadházy Ákos bejelentette, elindul az előválasztáson Zuglóban, Tóth Csaba egy fideszes politikus Hadházyt támadó videóját osztotta meg közösségi oldalán. Később arról beszélt, árulásnak tartja, hogy Hadházy a nyilvánosság elé állt a fideszes trafikmutyi ügyével, hiszen az akkori párttársait támadta. 

Hadházy a 444-nek azt mondta: „Nagyon tudatosan ezt a körzetet választottam azért, hogy megmutassam, a kormányváltás után az ellenzéknek a saját ügyeivel is foglalkoznia kell. Azoknak az ügyeknek is következményekkel kell járniuk, amik esetleg a mi oldalunkon történnek”. 

Az aktivistából riporterré váló Gulyás Márton Partizán című csatornájának vendége volt még májusban Tóth Csaba. Akkor kitértek az összes olyan korábbi esetre, amely felmerült az MSZP-s képviselővel kapcsolatban. Kérdezték arról, hogy milyen Vas megyei botrányok kísérték az ottani ténykedését, például az elhíresült fantomtag-botrány, de Tóth szerint ez csak az ellenlábasai kitalációja volt. 

Az is kérdés lett, hogy egyesek szerint Tóth a zuglói parkolási maffia feje (ezekről az ügyekről mi is kérdeztük a 444-es Ács Dánielt). A téma kapcsán Tóth egyik fő helyi kritikusa Várnai László, akire azonban az MSZP-s politikus azt mondta, bírálója polgármester akart lenni, de nem lett, ezért megsértődött, és minden eszközt megragad, hogy lejárassa őt.

Egy telefonbeszélgetés szerint Karácsony Gergely, aki 2019-ig Zugló polgármestere volt, még főpolgármester-jelölti kampánya idején azt mondta, hogy halálosan megfenyegette őt Tóth Csaba. Ezt később Karácsony cáfolta.

Gulyás Márton azt is megkérdezte tőle, esetleg adott-e megbízást Sápi Attila évekkel ezelőtt eltűnt MSZP-s helyi képviselő vagy más meggyilkolására, mire Tóth felháborodva azt mondta, „ezt most komolyan kérdezed?” Neki soha ilyen meg nem fordult a fejében, és az emberek nem is fogalmaztak meg ilyen vádat szerinte.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük...
2021. augusztus 24., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György