„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Orbán zsarolásának engedne az ellenzéki Zugló, ha eladná a telkét Tiborcz köreinek

18/08/2021 19:23

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos szerint borzasztóan rossz üzenete van annak, hogy ha egy ellenzéki vezetésű kerületet szorongat a kormány, és ez a kerület úgy gondolja, ebből akkor tud kijönni, ha Tiborcz Istvánéknak ad el telket. Szerinte a saját választóknak se szabad ilyen üzenetet küldeni, de a kormánynak se szabad azt mutatni, hogy „lefekszünk nektek, engedünk a zsarolásnak”. A feljelentés hírére reagálva azt mondta: úgy gondolja, nem sértette meg Horváth Csabát, szakmai vita van köztük. Ezzel együtt kész bíróságon megvédeni igazát.

2021. augusztus 18. Megbeszéljük - részlet 21.08.18. Hadházy Ákos
15:15
00:00

Hadházy Ákos szerint Tiborcz István egykori üzlettársának akar áron alul eladni egy telket a XIV. kerületi önkormányzat. Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester válaszul kedden közölte: feljelenti a független képviselőt, ha nem vonja vissza vádjait és nem kér bocsánatot. Utóbbi a Telexnek elmondta: áll a per elé.

Hadházy Ákos a Megbeszéljük adásában közölte: nem is teljesen érti, mit kellene visszavonnia. Szerinte bár a sajtó egy részében úgy jelent meg, ez nem választási csetepaté. Ez arról szól, hogy van Zuglónak egy nagyon értékes, nagy telke, és a gazdasági bizottság elé vitték volna az ezzel kapcsolatos 700 milliós ügyletet. A telket a miniszterelnök veje, Tiborcz István egy nagyon közeli üzlettársának adná el az önkormányzat (akivel közösen csinálták az Elios-ügyet, a ledlámpás tendereket), olcsóbban, mint egy évvel ezelőtt szerette volna. Mivel ez határidős ügy, nem várhatta meg vele az előválasztás végét – tette hozzá.

Ez annyiban kapcsolódik az előválasztáshoz, hogy sok embertől hallotta a kerületben, hogy túl sok hatalmas lakópark (szerinte valójában lakótelep) épült, pedig kisvárosias környezethez szoktak a helyiek. Tehát a lakók nem szeretnék ezt az eladást, volt róla több száz fős aláírásgyűjtés is. Érthető, hiszen nem akarják, hogy „lakótelep” épüljön például park helyett. Ha odatesznek 200 lakást, akkor annyival több autó jár majd arra. Hiába szorítja őket a kormány, azt nem tartja jó megoldásnak Hadházy Ákos, hogy eladják a vagyonukat az önkormányzatok. Bár Horváth Csaba polgármester jelezte, hogy 2013 óta akarják eladni az érintett telket, szerinte az nem jó mentség, hogy Papcsák Ferenc korábbi fideszes kerületvezető kezdte az ügyet, és nem ezzel kell érvelni.

Hangsúlyozta: borzasztóan rossz üzenete van annak, hogy ha ellenzéki vezetésű kerületet szorongat a kormány, és ez a kerület úgy gondolja, hogy ebből azzal tud kijönni, ha Tiborcz Istvánéknak ad el telket. Szerinte a saját választóknak se szabad ilyen üzenetet küldeni, de a kormánynak se szabad azt mutatni, hogy „lefekszünk nektek, engedünk a zsarolásnak”. Nagyon jó üzenet lenne, ha ezt nem szavaznák meg. Egyelőre a gazdasági bizottság nem döntött róla, áttette a testületi ülésnek, amelyet legutóbb összehívtak, de nem volt határozatképes.

Azt is mondta: ebben az ügyben nagyon kíváncsi lenne Tóth Csaba MSZP-s képviselő véleményére, mert úgy látja, hogy ellenzéki kerületvezetőnek, városvezetőnek ki kell zárnia az üzletelést Tiborczcal; reméli, hogy ebben egyetértenek. Ha mindenképpen el akarják adni, fel lehetne osztani a telkeket, és így jobb áron eladni; ha nem, akkor később parkot létrehozni, sportolási lehetőséget, illetve észszerűbb közbeszerzésekkel, jobb áron venni szolgáltatásokat.

Úgy gondolja, nem sértette meg Horváth Csabát, szakmai vita van köztük. A feljelentgetősdit „eléggé unja”, fideszesek szokták ezt mondani szinte minden héten, de csak kommunikációs panelnek tartja. Azt szokta erre mondani, hogy „ne jelentsék fel, hanem pereljék be”. Mert aki fel akarja jelenteni rágalmazásért, az nagyon jól tudja, hogy rágalmazás miatt nem ad ki képviselőt a parlament, védi a mentelmi jog. Sajnálná, ha így tenne, de becsületsértés miatt polgári pert lehet indítani. Egyébként nem lesz belőle semmi, csak végigmegy a sajtón, hogy „feljelentette a polgármester a Hadházyt, hű, de fel van háborodva”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2021. augusztus 18., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György