„Klubrádió
A lényeg

Tovább durvul a zuglói kampány: Horváth Csaba feljelentéssel fenyegeti Hadházyt

17/08/2021 19:53

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos szerint Tiborcz István egykori üzlettársának akar áron alul eladni egy telket a XIV. kerületi önkormányzat. Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester válaszul feljelentéssel fenyegeti a független képviselőt, aki a Telexnek elmondta: áll a per elé.

Mint ismert, az előválasztáson az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik a hivatalban lévő képviselőt, a szocialista párti Tóth Csabát támogatja, míg Hadházy Ákos mellett a Momentum Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az Új Világ Néppárt állt ki.

Ahogy a 24.hu összefoglalja, Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy Tiborcz István, a miniszterelnök veje egykori üzlettársának akar áron alul eladni a XIV. kerületi önkormányzat egy 6300 négyzetméteres telket. Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester válaszul feljelentéssel fenyegeti a független országgyűlési képviselőt.

Horváth Csaba közleményében azt írta Hadházynak címezve: „Ön a múlt héten olyan csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg a zuglói ingatlaneladásokkal kapcsolatban, amelyekkel nemcsak a zuglóiakat tévesztette meg, hanem az ellenzéki összefogás szimpatizánsait is. Tette ezt azért, mert nem vette a fáradságot utánanézni a valóságnak vagy kifejezetten az volt a célja, hogy Zugló Önkormányzatát rossz színben tüntesse fel. Tisztában vagyok azzal, hogy polgármesterként gyakran tűrnöm kell a nemtelen támadásokat is, Zugló Önkormányzatától azonban nem várható el, hogy hagyja magát lejáratni.”

Horváth szerint Hadházy azt állította, hogy a nyilvánosságot kerülve hirdette meg az önkormányzat eladásra az adott ingatlanokat. A polgármester szerint azonban a pályázat megjelent a Népszavában, a Magyar Nemzetben, a zuglói online felületeken, a polgármesteri hivatal és a Zuglói Zrt. hirdetőtábláján is. Az ingatlanokra is kitették az eladó táblát, az Ingatlan.com oldalon pedig 30 napig volt kint a hirdetés. Horváth Csaba hozzátette: nyílt volt a pályázat, annyian adhattak be ajánlatot, amennyien akartak.

Az ingatlan eladásáról még 2013-ban döntött Papcsák Ferenc fideszes polgármester, majd több testületi ülés erősítette ezt meg. A polgármester szerint csak 2019-ben hatszor írtak ki nyilvános pályázati felhívást az ingatlanra, ám ezekre nem jött érvényes ajánlat, sőt érdeklődő se nagyon volt a magas ár miatt. Épp ezért új értékbecslést készíttetett az önkormányzat két független értékbecslővel is. Végül a magasabb áron, 709 millió forintért hirdették meg az ingatlant.

Ez ugyan alacsonyabb összeg, mint a korábbi becslés, de ha valami többszöri meghirdetés után nem kel el egy bizonyos áron, és még érdeklődők sincsenek, akkor tudomásul kell venni, hogy az ár jócskán a tényleges piaci ár felett van és csökkenteni kell – írta Horváth, hozzátéve, hogy ugyanazok a fő építési paraméterek vannak érvényben, mint korábban.

A polgármester szerint nem maradhat következmények nélkül Hadházy bejegyzése. Azt írta: „Itt az ideje, hogy ön felhagyjon azzal a fideszes múltjából hozott módszerrel, hogy előbb rágalmaz, de még utána sem kérdez. Felszólítom önt, hogy ne éljen vissza a közvélemény bizalmával, ne tekintse magát minden és mindenki fölött állónak, a valótlan állításaiért haladéktalanul kérjen bocsánatot minden zuglói polgártól és Zugló Önkormányzatától, és adjon ki erről közleményt!”

Ha ez szerdán 12 óráig nem történik meg, a zuglói önkormányzat jó hírnevének megőrzése miatt „kénytelen lesz feljelentést tenni” – jelentette ki Horváth Csaba.

Hadházy Ákos a Telexnek azt mondta: eddig semmivel nem cáfolta Horváth Csaba a két posztjában elmondottakat, ezért továbbra is azt állítja, hogy nagyon jó üzenet lenne, ha a testület nem szavazná meg ezt az előterjesztést arról, hogy csökkentett áron, de nagyobb beépíthetőséggel eladják ezt a telket „Tiborczéknak”.

„Sajnálom, ha a polgármester úr sértve érzi magát, de ha jogi elégtételt szeretne, akkor azt javaslom, ne rágalmazás miatt jelentsen fel, hanem becsületsértés miatt polgári perben, mert sajnos a mentelmi jogot ilyen esetben nem adja ki a parlament. Én viszont állok a per elébe” – közölte Hadházy.