„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"Polgármesterek fölötti emberek irányítják a parkolási üzleteket"

30/04/2019 11:58

| Szerző: Klubrádió

Nem az önkormányzatok döntik el, hogy milyen közparkoláshoz kapcsolódó üzleteket kell kötnie a kerületeknek, ezt a polgármesterek fölötti emberek irányítják, és az érintett cégeknek vannak államtitkári kötődései is – mondta Ács Dániel, a 444.hu újságírója. Szerinte az önkormányzati képviselők szavazatai azt mutatják, hogy fenn akarták tartani a lakosokat megkárosító szerződéseket.

2019. április 30. Reggeli gyors - részlet 19.04.30 Ács Dániel
40:51
00:00

Érménként lopták a pénzt

A fővárosi kerületekben beszedett parkolási pénzek sorsának rövid összefoglalója is lehetne K. Zoltán története. Az autósoktól szerzett összegekkel zajló ügyeskedések emblematikus esete két éve vált ismertté. Addig valahogy nem tűnt fel a józsefvárosi önkormányzatnak, hogy valaki éveken keresztül pakolta ki az aprót a parkolási díjak tárolására tartott széfből. A lopás akkor derül ki, amikor a fosztogató véletlenül nem forgatta el a helyiséget figyelő iparikamerát – mondta Ács Dániel a 444.hu újságírója, aki több oknyomozó anyagot is készített a témában. K. Zoltán, a VIII. kerületi parkolási cég munkatársa a gyanú szerint hatvanmillió forintot lophatott el, az ügy 2017 óta ismert, azóta áll a nyomozás, csak a gyanúsítottat hallgatták ki, a főnökeit nem.

Tarlós István most bekérte a kerületektől, hogy mennyire nyereséges a parkolási rendszerük, és óriásiak a különbségek, van ahol mínusz van, a XIII. kerület pedig kétmilliárdos nyereségről számolt be – mondta a parkolási botrányt filmeken is bemutató újságíró.

„Nem lehet megsaccolni, hogy pontosan mennyi pénzről van szó, az egyik részével a pénznek épp az a baj, hogy az érmés fizetés miatt nem látható az elszámolása, és sok automatánál nem is lehet kártyával fizetni.”  

Ács Dániel szerint a beérkező pénzekre jöttek létre a túlárazott szerződések és a bonyolult céghálók. Az ő nyomozásuk Ferencvárosból indult, de más kerületekben is vannak problémák. Elvileg az automaták egy részének van távfelügyelete, amivel látni lehet, hogy mennyi a bevétel, de a IX. kerületben például kihúzták a szerződésből az elektronikus elszámolási rendszert és inkább az érméket számolgatják, átláthatatlanul – magyarázta az újságíró.

„A fővárosban nem kötelező bekötni a távfelügyelethez az automatákat, miközben egy szoláriumosnak öt forinttal is el kell számolnia a NAV felé.”

Ács Dániel tud olyan kerületről, ahol a vadonatúj automaták karbantartására darabonként 67 ezer forintot költenek havonta, és ilyen berendezésből van vagy kétszáz darab az önkormányzat területén. Szerinte az ilyen szerződések viszik el a bevételek nagy részét.   

A két nagy párt összejátszik

Számos kerületben az MSZP és a Fidesz együtt szavaz a parkolási szerződésekről, például Újbudán, Zuglóban és Ferencvárosban is – mondja Ács Dániel. Szerinte amikor már botrány van, és vannak olyan képviselők, akik már a szerződések felbontása mellett érvelnek, akkor is összejátszik ez a két párt.

„Ferencvárosban már Fideszes képviselők is felbontották volna a szerződést, de valahogy mindig jött egy szocialista szavazat és nem változott semmi”

Ács Dániel szerint az önkormányzati képviselők szavazatai azt mutatják, hogy fenn akarták tartani a lakosokat megkárosító szerződéseket.

Az újságíró emlékeztetett, hogy a kétezres évek közepén az első botrányokban érintett Centrum Parkoló Kft. vezetőinek, Kupper Andrásnak, mindkét nagy párttal szoros kapcsolatai voltak. Szerinte évtizedek alatt kiépítették a saját szisztémájukat, a parkolási rendszer szándékosan van túlbonyolítva, maguk a polgármesterek sem értik a rendszert.

„A Ferencvárosi polgármester sem tudta, hogy melyik cég foglalkoztatja például a parkolóőröket, egyébként feketén, nyilván nem is akar tudni róla.”  

Ács Dániel kiemelte, hogy önkormányzati munkát végeznek olyan emberek, akiknek nem fizetik a TB-jét, vagy mondjuk húszezer forintra vannak bejelentve, és erre mondja a polgármester, hogy magáncégek ügyeivel ő nem foglalkozik.  

Miért nincs felelős?

Ha a parkolás rendezése volt az egyetlen dolog, amire Orbán Viktor nemet mondott Tarlós Istvánnak, akkor valóban komoly érdeksérelemmel járna a rendszer felszámolása – érvelt Ács Dániel.

A főpolgármester is azt hangoztatta, hogy ehhez ragaszkodnak az önkormányzatok, ami az újságíró szerint furcsa, hiszen több kerületben veszteséges a rendszer, amihez nem logikus ragaszkodni.

Ács Dániel elmondta, információi szerint nem az önkormányzatok döntik el, hogy mi történik, ezeket az üzleteket a polgármesterek fölötti emberek irányítják, a cégeknek vannak államtitkári kötődései is, le van osztva, hogy milyen szerződést kell megszavazniuk az képviselőknek. A nyomozást nyilván ebbe az irányba kellene folytatni – tette hozzá.

Ács Dániel több nevet is felsorolt. Szerinte azt lehet tudni, hogy Zuglóban a szocialista Tóth Csaba valamennyire irányítja a parkolási ügyeket, a kilencedikben a Fideszes Varga József, de Pesti Imre, a kormánymegbízott is hozzászól a témához, mást neveket mondani viszont pletyka lenne az újságíró szerint.

Következmények nincsenek. Ács Dániel kiemelte, hogy a kilencedik kerületben VIP parkolási lista is van, ami a rendőrség szerint is létezik, de arra nem találtak bizonyítékot, hogy használták is, pedig a helyi frakcióvezető és a polgármester vitorlás barátja is elvileg ingyen parkolhatott a kerületben. A 444 azt is bebizonyította, hogy feketén dolgoztak a parkolóőrök, de ebből sem lett feljelentés, a cég eltűnt az irodából, az ellenőrök viszont ugyanúgy dolgoznak egy másik cégnek, mint eddig. A hatóság nem jár el ezekben az ügyekben olyan alaposan – véli az újságíró.

Arra a kérdésre, hogy érte-e valami inzultus a nyomozás során, Ács Dániel azt mondta, hogy őt nem fenyegették meg, de azokat érték szankciók, akiről azt feltételezték, hogy a forrásai lehetnek.

A beszélgetés meghallgatható a YouTube-csatornánkon is.

FELIRATKOZOM:

Dési János interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.