„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy újabb fideszes képviselőnél gyanít Simonkáéhoz hasonló hálózatot

9/09/2021 22:57

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte Varga Gábor fideszes képviselő vagyonnyilatkozatából kimaradt egy mutatós, jacuzzis vendégház. Azonban – tette hozzá a független képviselő – a történetben nem ez a leglényegesebb, hanem az, hogy Varga Gábor is „gyakorlatilag olyan hálózatott épített ki, mint Simonka György”. Varga szerint Hadházy hazudik, és pert helyezett kilátásba.

2021. szeptember 09. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (21.09.09.)
06:18
00:00

Hadházy Ákos Varga Gábor cecei fideszes képviselő vagyonnyilatkozatában talált egy fehér foltot. A folt helyén szerinte ott kellene lennie egy elég nagy vendégháznak, amely 2017 óta fogad vendégeket, és még uniós pénzekhez is kapott.

A független országgyűlési képviselő az Esti gyorsban azt mondta: arról van szó, hogy van egy nádas, szántó és szőlő néven beírt terület az említett kormánypárti vagyonnyilatkozatában, azonban ezen a területen 2015-ben „nőtt” egy épület, amely elég látványos, jacuzzival, napelemekkel, öt szobával. Ezt a tulajdoni lapra be is jegyezték, viszont a vagyonnyilatkozatban nincsen. A képviselő azt mondja, hogy ez nem az övé, ezt egy egyesület építette, és semmi köze hozzá. Valóban egy egyesület hirdeti egy szálláskereső oldalon vendégházként, azonban azt a képviselő rokonai (például a felesége) alapították. Azt is megjegyezte: úgy tűnik, nem nagyon akarják kiadni; hétvégénként soha nem lehet kivenni, és egyébként is csak egyben szabad, ha legalább két éjszakát eltölt ott az ember.

Műsorvezetőnk megjegyezte, hogy a vagyonnyilatkozatokba nem kell beírni a hozzátartozók vagyontárgyait. Hadházy szerint egy rendszerváltás esetén azokat is nyilvánossá kell majd tenni, de ebben a történetben nem ez a leglényegesebb, hanem az, hogy Varga Gábor is „gyakorlatilag olyan hálózatott épített ki, mint Simonka György”. Apósa és sógora vádlott a Simonka-ügyben. Bár messze van egymástól Pusztaottlaka és Cece, a két ember évekig egymás mellett ült a Parlamentben. A családtagjaik is csináltak cégeket és egyesületeket, az egyesületek megnyerték a pénzeket, a cégek meg kvázi leszámlázták azokat. „Ennek nagyon szép kis banánhéja ez az épület maga” – fogalmazott.

Jelezte: van nyomozás is egy ehhez kapcsolódó ügyben, és a vagyonnyilatkozati eljárást is meg kell indítani. Utóbbira kíváncsi lesz Hadházy Ákos, mint mondta, „nyilván nem fogják leváltani ezt a jóembert”, de legalább minél többen megismerhetik a körzetben, hogy működik a dolog. Megnyeri az EU-s támogatást a képviselő családja által létrehozott egyesület, majd a képviselő szántóföldjén épül egy hatalmas ingatlan.

A 24.hu megkereste Varga Gábort, aki azt nyilatkozta: „A vendégháznak helyt adó teleknek vagyok csak a tulajdonosa több mint 20 éve, amelyet a beruházást végző egyesület bérleti szerződésben rögzített feltételekkel bérel tőlem néhány éve. Az ingatlanon felépített vendégháznak nem vagyok tulajdonosa semmilyen arányban, a vendégház építési beruházását nem én végeztem, ebből kifolyólag ahhoz semmilyen Európai Uniós és hazai költségvetési támogatást nem vettem igénybe.” Varga szerint a telek és a rajta lévő felépítmény tulajdonjoga teljesen elkülönül egymástól, ez az oka, hogy miért nem szerepelteti a vagyonnyilatkozatban a házat. Varga a hvg-vel közölte: várható perelni fog Hadházy állításai miatt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Hadházy Ákos / Facebook

Esti gyors
2021. szeptember 09., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor