„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy Orbán római útjáról: Nem sokáig maradna hatalmon nyugaton

30/08/2021 16:41

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A honvédség luxusgépén utaztatta Orbán családját Rómába. Hadházy Ákos független képviselő kérdéseket tesz fel a Honvédségnek a miniszterelnök római látogatásáról.

2021. augusztus 30. Esti gyors - részlet 21.08.30. Hadházy Ákos
07:14
00:00

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogyan utazhattak Orbán, a felesége, és gyerekei legutóbb a horvát tengerpart és Róma között. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a kormányfő hivatalos programra, a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozójára érkezett Rómába.

Hadházy Ákos a Klubrádiónak azt mondta, több furcsaság is van ezzel kapcsolatban, a Budapestről csütörtökön felszálló gép aznap este érkezett meg Rómába. Azonban az út során kikapcsolták jeladói egy részét. Ez meglehetősen veszélyes művelet, hiszen a gépek pontos helyzetét magasságát ismerve tudja a többi gép biztonságosan elkerülni, ez a légiközlekedés alapkövetelménye. A független országgyűlési képviselő ezért kérdésekkel fordul a Honvédséghez, hogy megtudja, pontosan milyen jeladókat kapcsoltak ki és miért.

A gép Bracban leszállt, ahol Orbán kisbuszát is lefotózták. Ugyanezt megtette visszaútján Rómából. Már a kormány is elismerte, hogy a 

"Egy nyugati demokráciában nem fordulhat olyan elő, hogy egy miniszterelnök honvédségi repülővel szállíttatja a családját bárhova is. Ezt nem venné jó néven a közvélemény" – tette hozzá. Megjegyezte, a kormány azzal védekezik, hogy a miniszterelnök mindig kifizeti az ő és családja utazásának költségeit. Hadházy ezt nehezen hiszi, és ezért megkérdezi a Honvédséget, hogyan számlázták el ezeket az utakat.

Másfelől egy ilyen luxusrepülő üzemeltetése óránként 3 millió forint. Összesen 10 millió forintba került az út – mondta a politikus. Szerinte ilyet nem csinálhat egy olyan ország miniszterelnöke, amelyben 800 ezren nem tudnak elmenni nyaralni.

 Orbán és Novák Rómában - fotó: Facebook