„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Ha ez juhakol, akkor minket néznek birkának"

27/08/2021 08:42

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miután elbontották hatvanpusztai birtokról az istállókat, és más épületeket, például egy luxus könyvtárat húztak fel helyükön, Hadházy Ákos tájékoztatta a műemlékvédelmi hivatalt, akik szerint az új épületek továbbra is műemléki védelem alá tartoznak, védendő juhakolként.

2021. augusztus 27. Reggeli gyors - részlet 21.08.27. Hadházy Ákos
09:06
00:00

Friss képeket tett közzé Hadházy Ákos az Orbán család hatvanpusztai birtokáról. A független országgyűlési képviselőnek ezúttal nem volt lehetősége drónnal fotózni, hiszen drónrepülést – állítása szerint pont azért hogy ne lehessen egyszerűen fotózni birtokot – gyakorlatilag betiltották.

Ezért a politikus – az újságírási gyakorlatnak megfelelően – gépet bérelt, hogy megörökítse a birtokon folyó építkezés jelenlegi állapotát. "Pillanatok alatt épül a luxusbirtok" – mondta, hozzátéve, hogy az egykor József nádor tulajdonát képező majorság korábban műemléki védelem alatt álló istállóépületeit gyakorlatilag földig rombolták és újakat húztak fel helyükön. A műemlékvédelmet is tájékoztatta Hadházy, akik válaszukban elismerték, hogy valóban elbontották a védelem alá tartozó istállókat, másképpen építették azokat vissza, de továbbra is műemléki védelmet élveznek, mint juhakol. A műsorvezető Pálinkás Szüts Róbert is levonta következtetését: "Ha ez juhakol, akkor minket néznek birkának". A politikus egyetértett vele.

Hadházy a hvg360 korábbi fotóira hivatkozva megemlítette, hogy valószínűtlen ilyen, kazettás mennyezetű, galériás luxus könyvtár lehetővé teszi az istállógazdálkodást.

Megjegyezte, hogy az "épületkomplexumnak" hatalmas föld alatti részei is vannak. Erre utal az is, hogy legalább négy liftet is beépítettek. "Eközben a miniszterelnök továbbra is azt állítja, hogy majorságról van szó" – tette hozzá Hadházy. 

Két nagy medence is lesz a hatvanpusztai birtokon.

2021-ben megváltoztak a pilóta nélküli légijárművekre, ismertebb nevükön a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályok Magyarországon. A legter.hu oldalon közzétett cikk részletesen bemutatja az új szabályozásokat. A regisztrációköteles eszközök, azon drónok, amelyek nem minősülnek játéknak, tehát:

  • kamerával, vagy egyéb adatrögzítővel felszereltek,
  • 120 grammnál nagyobb tömegűek,
  • működtetőjétől 100 méternél messzebb tudnak repülni.

Továbbá az eseti légtér igénylés pontja is fontos, amelyet lakott terület feletti nem játéknak minősülő drónok esetén igényelni kell.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2021.08.27., péntek 7:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert