„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy az Orbán család főhercegi birtokáról: Ez beteges, a miniszterelnök elvesztette realitásérzékét

28/06/2021 23:17

| Szerző: Klubrádió/szg

A hvg csaknem félórás filmben mutatta be az Orbán család hatvanpusztai birtokát, amely egykor József nádor tulajdona volt. A több mint hatezer négyzetméteres területen lehet a többi között pálinkafőzde, gyümölcssavanyító üzem, mélygarázs és wellness-részleg is – mondta Hadházy Ákos független képviselő, aki többször elrepült az építkezés fölött. Arra a kérdésre, hogy milyen egóra lehet ebből következtetni, úgy válaszolt: „ez beteges, és teljesen elvesztette realitásérzékét a miniszterelnök”.

2021. június 28. Megbeszéljük - részlet 21.06.28. Hadházy Ákos
14:40
00:00

A hvg360-on jelent meg egy félórás film a hatvanpusztai volt József Nádor-majorságról, amely az Orbán család birtokaként híresült el. Ebben a filmben Hadházy Ákos is megszólal, aki a Megbeszéljük adásában azt mondta: „ennél nagyobb botrányt elég nehéz elképzelni”. Azt mondta: erre azért is kell nagyon odafigyelni, mert bár a miniszterelnök úgy gondolja, mindent lepapíroztak, „ez az épület lehet az egyik olyan banánhéj”, amelyen elcsúszhatnak a miniszterelnökék. Hozzátette: tíz évvel ezelőtt bérleti szerződést kötöttek Mészáros Lőrinccel, aki semmit nem csinált ott, csak látszólag bérelte az ingatlant évi 15 millió forintért. „A miniszterelnök családjának a semmiért fizetett 150 millió forintot éveken keresztül”, miközben az ország leggazdagabb embere lett. Szerinte a film nagyon szépen bemutatja, hogy mi történt ott, ahol egyébként ő maga is sokszor elrepült.

Jelezte: nem úgy értette a banánhéjat, hogy esetleg ezen bukhat meg a miniszterelnök. De, ahogy a filmben elhangzik, vélhetően azért szeretnék augusztusra befejezni, hogy ha botrány lesz, akkor a választást már ne zavarja. Viszont úgy véli, jogilag megfogható az ügy, amelyben szerinte csalás és korrupció egyaránt felvetődik.

Szóba került Vlagyimir Putyin palotakomplexuma, amelyet Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus-aktivista mutatott be. Hadházy nem szeretné, ha odáig jutnánk, ami Navalnijjal történik (akit megpróbáltak megmérgezni, majd börtönbe küldték, ahol szintén nagyon leromlott az állapota). Ugyanakkor jelezte: szerinte Orbán Viktor sok mindent úgy csinál, mint Putyin. Az orosz elnök extra bevétele az olajár emelkedése volt, a magyar miniszterelnöknek meg ott vannak az EU-s támogatások. „Ezeket ellopja, saját embereinek adja” – mondta. Átvette Putyintól a „hecceléseket”, a melegek, Brüsszel (vagyis az Európai Unió), a migránsok, Soros ellen.

Szerinte ez annyival súlyosabb, mint Putyin palotája, hogy az papíron egy, az orosz elnöktől független oligarcha nevére van íratva, ez viszont az Orbán-család nevén van. Egyébként területét tekintve hasonló, hatezer négyzetméter, mint az, amit Navalnij mutatott be a Fekete-tenger partján. Lehet benne pálinkafőzde, gyümölcssavanyító üzem, mélygarázs és wellness-részleg, hogy bunker is épül-e, azt nem tudni, de nagyon nagy a föld alatt is az épület – válaszolta műsorvezetőnk kérdésére.

Miféle egóra utalhat mindez? – kérdezte műsorvezetőnk. Hadházy Ákos azt mondta: ez beteges, és teljesen elvesztette realitásérzékét a miniszterelnök, ami elég problémás, mert amikor már itt tartanak autoriter vezetők, akkor „mást is átvesznek majd az ilyen szokásokból”.

Szerinte azért meri megcsinálni az egészet, mert valószínűleg az emberek fele csak vonogatná a vállát, ha megkérdeznék tőle, hogy mi van Hatvanpusztán. Ugyanis a miniszterelnök a média felvásárlásával, a független hangok elhallgattatásával nagyon messzire jutott (a politikus említette a Klubrádió frekvenciájának elvételét is). Hozzátette: a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak a LED-lámpás ügyét mindössze a megkérdezettek 56 százaléka ismerte, pedig hetekig téma volt a független sajtóban.

Arról is beszélt, hogy ha lesz új kormány, akkor annak nagyon nehéz dolga lesz, és akkor kaphat csak időt, ha ezeket az ügyeket gyorsan megindítja, és ha azt látják az emberek, hogy komolyan gondolják a jogi következményeket. Ha viszont azt látják, hogy nem történik semmi, és, mint mondta, „sajnos Budapesten nem túl sok minden történt a választások óta”, akkor könnyen megbuktathatják az új kormányt.

Úgy fogalmazott: a kormány azt csinálja ezekkel az elképesztő törvényekkel, amit a korrupcióval is: be lehet hozni a legnagyobb disznóságot, az a lényeg, hogy másnap legyen egy másik disznóság. Erre nem az a válasz, hogy az ellenzék posztol valamit, vagy tart egy sokadik sajtótájékoztatót felháborodottan – tette hozzá. Azt kell megmutatniuk, hogy ellenállnak, nem csak szavakban. „Ha valakinek ebben hiányérzete van, azt aláírom”, de nagyon nehéz lenne kommunikáció szempontjából jobban megoldani – mondta. Szerinte egyébként kicsit sokat foglalkozik magával az ellenzék, de nagyon nehéz dolga van.

Megjegyezte: az oligarchára ki kell találni valami új kifejezést, mert ezek az emberek nem nagyvállalkozók, hanem kegyencek, és a NER kifejezést se szokta használni, mert azt vidéken annyira nem ismerik, Fideszt kell mondani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: a birtok 2019-ben, Hadházy Ákos légifotóján (Facebook)

Megbeszéljük...
2021. június 28., hétfő 16:45
Műsorvezető: Szénási Sándor