„Klubrádió
Reggeli gyors

Ez az örökség Orbánt egyből milliárdossá teszi

25/06/2021 13:21

| Szerző: Klubrádió

Felgyorsították a hatvanpusztai majorságon zajló építkezéseket. A HVG egy olyan videót mutat be, ami összegzi és lépésről lépésre feltárja, hogyan lett József nádor majorsága az Orbán családé. Az újabb fejlesztések valahogy mindig a győztes választások után indultak el.

A Hvg.hu az Orbán család hatvanpusztai birtokának építésének történetét mutatja be. Gergely Márton a lap vezető szerkesztője a Reggeli gyorsban elmondta, hogy egy videóban, amit hamarosan bemutatnak, összerakták, hogy Orbánék miért pont oda építkeztek, hogy mikor szerezték meg a területet, és milyen fázisban építkeztek.

2021. június 25. Reggeli gyors - részlet 21.06.25. Gergely Márton
15:58
00:00

Szerinte megdöbbentő, mennyire egyértelmű az összefüggés, hogy Orbán és családja ezt a tervét csak azután tudta megvalósítani, hogy a Fidesz hatalomba került. És képes volt Orbán Győzőt hozzásegíteni ahhoz az összeghez, amiből ki tudták fizetni. Ennek a sorrendje: A birtokot egy Orbán Győző nevéhez köthető cég vette meg, majd Mészáros Lőrinc tíz évre azonnal bérbe vette. A bérleti díjat előre kifizette, ami az információik szerint amúgy éppen megegyezett a vásárlási összeggel. 2019-ben a cég eltűnt a birtokról, és közvetlenül Orbán Győző tulajdonába került.

A videó elkészítésének körülményeiről Gergely elmondta, hogy mivel drónnal már nem lehet ilyen terület fölé repülni, ezért olyan 3D-s modellt készítettek, ami méretarányosan mutatja meg a beruházást, és olyan építészeti programokkal dolgoztak, amikkel a kivitelezők a megrendelőknek meg tudják mutatni, hogy milyen lesz majd a kész épület.

A hatvanpusztai birtok történetéhez tartozik, hogy a Felcsúttól, illetve Alcsúttól nem messze lévő majorság József nádornak nyári palotája volt. A király öccse 51 évig volt magyar miniszterelnök, "a legmagyarabb Habsburg", aki felvilágosult emberként az itteni minta gazdaságokkal próbálta bemutatni, hogyan kell gazdálkodni, és "javait igyekezett Magyarország érdekében fordítani".

Két mintagazdasága volt. A két tehenészet ma golfklubként működik, ez is Orbán Győzőé, illetve Hatvanpuszta, ami meg juhtenyészet volt. Amikor néhány éve megkérdezték Orbán Viktort, hogy mi épül ott, azt mondta, hogy majorság, "hiszen mindig is az volt".

A videóban a HVG bemutatja, hogy "orbánék nem véletlenül találtak rá erre a helyre. Mondhatjuk pozitív identitás fontos terepét próbálják felállítani".

 
Hatvanpuszta1
 
Orbán Viktor édesapjának hatvanpusztai birtokán így áll az építkezés (Hadházy Ákos/Facebbok, 2019. szeptember 19.)
Facebook
 

 

Azt történt hogy a két műemlék istállót helyre háromszintes épületeket húztak fel. "Lakó és gazdasági funkció egyaránt lesz a területen".

Orbán Győző pénze Gergely szerint "kimutathatóan állami megrendelésekből van, amikben a fia és a fia emberei döntöttek". Azt ugyan nem állítják, hogy az építkezés meghaladná Orbán Győző anyagi lehetőségeit, de szerintük a határát súrolja.

Az egész birtok központjában négy épület áll, korábban ötven ember lakott ott. Két focipályányi terület a birtok a belső magja. "Ha valaki bemegy tiszti lakba, majd a garázson át az istállóba, 200 méterre jön ki az épületből".

Hogy kinek épül a hatvanpusztai birtok, Orbán Győzőnek-e, vagy "másnak", arra abból lehet következtetni, hogy egy korábbi videóban, amin Orbán Viktor Anyák napján letép néhány tulipánt a felcsúti kertjében és átmegy Csákvárra az anyukájához, valamennyit lehet látni a csákvári házból is, ami "nem úgy van berendezve, mint ahogy egy tízmilliárdos vállalkozó házát képzelnénk, és nem is úgy, mint ahogy Hatvanpusztát csinálják. Ezek furcsa ellentmondásai Orbán Győző vállalkozásának és építkezésének".

Ha a Lázár Jánoshoz köthető kacsalábon forgó palotát összehasonlítjuk a hatvanpusztaival, Gergely szerint Lázár János ingatlanánál "megjelenik a kivagyiság", Orbánnál ez nem így van. Orbán Viktor kiműveltebb, mint Lázár, állapította meg.

Medence még nincs, de Gergely szerint vannak hírek, hogy "egy üvegház is fog épülni a telken, de egyelőre csúszik a projektnek ez a része. Az illúzió fent lesz tartva, hogy ez egy majorság, így uszodát biztos nem fogunk látni", de nem tudja garantálni, hogy belülre nem építettek.

Orbán stílusa álputirán. Mint ami a Karmelitánál is látszik, ahol a freskókat nagyon drágán fehér fallal takarták le, hogy úgy tűnjön, mintha puritán lenne. "Kicsit így van ez Hatvanpusztán is. 1200 négyzetméter mélygarázs egy majorságban. Egyszerűen vannak olyan dolgok, mintha szerény lenne, megpróbál kicsit kevésbé felvágni, miközben az építkezés semmiféle pénzt nem kímél" - mondta a szerkesztő.

Úgy értesültek, hogy minél előbb be akarják fejezni az építkezést, hogy a kampányban ez ne legyen téma, és az építkezés tempója ez visszaigazolja.

A négy központi épület hónapokon belül készen áll kívülről, a munkások le fognak tudni vonulni. "Azt is látjuk, hogy az építkezés erős összefüggésben áll a választási győzelmekkel. 2010 után tudták megvenni a tiszti lakot, és 2018 után határozták el, hogy megcsinálják az egész birtokot" Szerinte ebből következően 2022 erős vízválasztó lesz a birtoknál is. "El fogja dönteni, merre tovább a birtok fejlesztése".

A miniszterelnökre egy olyan örökség vár, ami egyből milliárdossá teszi, mondta Gergely. A végösszeg nem ismert, alaphangon 3-4 milliárd, de ez az, amibe csak az épületek kerülhetnek, és nincs benne a "díszkövezett, árnyas utak", sem a parkosítási megoldások. És nincs benne a kivitelező titoktartási szerződés sem, ami felárasnak tűnik.