„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy nem zárkózott el a zuglói vitától Tóthtal

14/09/2021 12:09

| Szerző: Klubrádió

Valóban a Fidesz lenne a nyertese az ellenzéki előválasztásnak Zuglóban? Van-e esély, hogy a két ellenzéki képviselőjelölt-jelölt, Tóth Csaba és Hadházy Ákos túllépjenek a vitájukon, és hogyan fogják egymást majd támogatni? Spoiler: sehogyan. 

Az ellenzéki előválasztás egyik legizgalmasabb terepe Zugló, ahol a helyi szocialisták erős embere, Tóth Csaba ellen az országszerte korrupciós leleplezéseiről híres Hadházy Ákos indul. Kettejük konfrontációja miatt már a hétfőre tervezett közös tévévita is elmaradt. Kedden viszont a Reggeli gyorsban a Klubrádión összecsaphattak egymásslal, mégha csak úgy is, hogy hogy előbb Hadházy beszélt, majd Tóth is kapott nyolc percet reagálásra.

2021. szeptember 14. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Hadházy Ákos, Tóth Csaba - 2021.09.14.
16:57
00:00

A 106 előválasztási körzetből a zuglóiban nagyon kínos vita történt, mondta a műsorvezető, mire Hadházy előbb kijelentette, hogy nem érti ezt a műfajt, hogy ő most mond valamit, majd utána Tóth Csaba válaszol. "Tegnap lehetett volna lehetősége vitatkozni". Szerinte egy előválasztáson nyilvánvalóan vannak viták. Hogy Tóth nem ment el a tévévitára, azt gyávaságnak és érthetetlennek nevezte.

"Az előválasztás erről szól, és ez a jó válasz arra a rejtvényre, amit a Fidesz adott fel az ellenzéknek". Ez alatt azt érti, hogy a Fidesz-KDNP a választási törvényt úgy alakította, hogy "muszáj minden körzetben egyetlen jelöltet indítani, és az ellenzék most a legjobb jelöltet választja".

"Én is örülnék, ha nem kellene ezt a vitát lefolytatni, de sokkal többet segít a Fidesznek, ha nem megfelelő jelölteket indítanak, akiknél korrupciós ügyek jöhetnek szóba, akiknél az ügyeknek nem voltak következményei" - mondta, és hozzátette, hogy néha megdöbbenve hallja egyes ellenzéki politikusok véleményét, ammi szerint Tóthtal kapcsolatban ő még nem bizonyított semmit és csak "sejtet dolgokat". Hadházy szerint ugyanis "a magyar független sajtó nagyon komoly állításokat tett a zuglói ügyekben, elég a parkolási botrányra gondolni, amiben Tóthnak politikai felelőssége mindenképpen van". A jogi felelősségről azonban azt mondta, arról nem tud nyilatkozni, mivel a rendőrség nem vizsgálta mivel az MSZP és a Fidesz együtt szavazásáról volt szó. "Akkor van esélye az ellenzéknek, ha az ellenzékben felmerülő ügyeknek van következménye".

 
Hadházy Ákos a Partizánon
 

 

Hadházy kijelentette, hogy azért indul Zuglóban, hogy a helyieknek bebizonyítsa, az ellenzéki ügyeknek is van következménye.

A műsorvezető felvetésére, hogy Tóth Csaba nem is zárkózott el a vitától, hanem azt mondta, ő máshol szeretné, a Zugló tévében. Hadházy szerint Tóthnak komoly hatása lehet a Zugló tévére. Ezzel arra utalt, hogy korábban egy másik ügyben ugyanide meghívták, "Szentiványi úrral az EU-pénzek felhasználásáról" beszélgetett volna, de miután bejelentette, hogy Zuglóban indul, lemondták a beszélgetést.

Hadházy ugyanakkor nem zárkózott el a zuglói tévés szerepléstől, bár megjegyezte, a tévé igazgatója a szocialista párt sajtófőnöke, "és úgy tűnik, Tóth Csaba kézzel irányítja". Szerinte egy vitának a körülményeiről illik egyeztetni, és ő meg is próbálta, de a tévé elzárkózott szerinte attól, hogy élő vita legyen, amihez azért ragaszkodna Hadházy, "nehogy később technikai probléma miatt ne lehessen látni". Fontosak a viták, és sajnos van is miről beszélni".

Hadházy gyakran hallja, hogy ő veszélyezteti az összefogást, és ez a Fidesznek lesz jó, de szerinte ez nem igaz. "Az lenne a nagy baj, ha az ellenzékben ugyanez történne, mint a Fideszben, és azt mondanánk, hogy a saját ügyeknek ne legyen következménye, nálunk is vannak huncut emberek". A műsorvezető szerint nincs semmi bebizonyítva Tóthról, mire Hadházy felhozta a parkolóautomatákat, amiket automatánként havonta 70 ezer forintért vállalta egy cég, miközben volt egy sokkal olcsóbb ajánlat is, amit kizártak a közbeszerzési eljárásból. "Más kerületekben 6 és 10 ezer forintért is tartják fenn ezeket az automatákat. Ezt nem is ő mondja, hanem szerinte a korábbi polgármester, Karácsony Gergely, aki az MSZP-Fidesz-alku miatt nem tudta megakadályozni, és szerinte is kár volt kizárni az olcsóbb ajánlatot, amivel egyértelműen sok százmillió forintos kárt okozott Zuglónak. Ebben Tóthnak felelőssége van, mert ő a szocialista párt helyi vezetője és a frakció szavazta meg.

"Ennek az ügynek egy normálisan működő országban következménye van, minimum politikai következménye van". Hadházy azt is olvasta egy cikkben, hogy ő nem merte kimondani, hogy korrupciós ügyről lenne szó, "dehogynem: korrupciós ügyről van szó, és Tóth úr ennek a felelőse".

 
Tóth Csaba
 
Tóth Csaba (MSZP), Zugló országgyűlési képviselője (facebook)
Facebook
 

Ezután következett a műsorban Tóth Csaba, aki a beszélgetés elején kijelentette, nem hallotta Hadházyt, mire a műsorvezető összefoglalta neki, mit mondott a független képviselő: "Jobb is, hogy nem hallottam" - reagált Tóth. Szerinte a parkolóautomatás kérdésben Hadházy "szokásosan csúsztat, mellébeszél, hazugságokkal akar hecckampányt kezdeni".

Azt javasolta Tóth, hogy nézzük meg korabeli közbeszerzési kiírást, "ami egy komplex, gépre, üzemeltetésre szóló együttes kiírás volt. Az olcsóbb ajánlat viszont nem arra szólt, amire az önkormányzat ajánlatot kért" - állította. Az pedig szerinte, hogy Hadházy ebbe belekeveri Karácsonyt, felháborító. "Hogy Fidesz-MSZP együttműködésről beszél, az a legalja".

Tóth szerint ha Hadházy korrekt akarna lenni, elmondaná, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármesteri ciklusa alatt az "ellenzéknek" nem volt többsége, ezért egy fideszes alpolgármestert vett maga mellé, hogy a fontos döntésekben többséget tudjon teremteni. "Nem lett volna költségvetés, nem lettek volna ezek a nagy közbeszerzések, se kiírva se lezárva" - mondta Tóth, aki szerint nem ő egyezett ki, és nem a zuglói MSZP, hanem a polgármester volt.

"Ezek féligazságok, csúsztatások. A tényeket kellene elmondani" - mondta Tóth, aki szerint csak azért volt fideszes alpolgármester, hogy a kerület működni tudjon. "Karácsony nem tehetett mást, ezért reálpolitikus lépés volt a részéről, mert különben a Fidesz és a civilek, a szövetségesek leblokkolták volna az önkormányzat működését, ezért volt, hogy együtt szavaztak a frakciók".

Tóth szerint pont úgy, ahogy Hadházy mostani támogatója, a Momentum "helyben ugyanezeket sorra megszavazza. "A momentumos alpolgármester, Rózsa Afdrás felel a parkolás fenntartásáért, üzemeltetésért. Egyszer meg nem szólalt, hogy probléma lenne. Hadházy először beszéljen vele, aztán vádaskodjon" - jelentette ki a zuglói MSZP-s.

Hogy mennyire használ az ellenzéknek a vita, ki lehet-e jönni ebből, kérdezte Dési János műsorvezető, mire Tóth azt mondta, a vitának helye van, de az arról kell hogy szóljon szerinte, hogy kinek milyen elképzelése van Zuglóról. De erről nem tudnak vitázni, mert szerinte Hadházynak nincsenek erről elképzelései. Tóth szerint erről beszélhetnének, mert ő maga Hadházyt augusztus 25-én kihívta vitára, és a Zugló tévé minden zuglói számára hozzáférhető. "Konkrétumokról, nem fikciókról tudunk beszélni". Szerinte Hadházyhoz képest Zuglóban helyzeti előnye van, mivel 15 éve ott él.

Kijelentette, hogy sosem lakott Vas megyében, hanem "35 éve Zuglóban ténykedik, "aktív résztvevője a politikai életnek, kellő helyismerete van". Szerinte ha Szekszárdon indulna (Ahova Hadházy valósi), "becsöppentem volna, joggal érhetne az a vád, hogy nincs helyismeretem". Ezért nem is érti, Hadházy miért nem ott indul, ahol szeretik, tisztelik. "Ott kellene az áldásos tevékenységét kifejtenie" - mondta.

A vita lényege az lett volna, hogy minden körzetben megtalálják azt a jelöltet, aki a legbiztosabban le tudja győzni a Fidesz jelöltjét, mondta, és szerinte legalább hatvan egyéni körzetben kell nyerniük. Tóth Zuglóban már kétszer nyert, "ráadásul a második legnagyobb arányú győzelmet aratta" - sorolta, miért ő az alkalmasabb jelölt, megjegyezte, hogy volt momentumos ellenfele is, aki csak 3%-ot kapott, és most a Momentum támogatja Hadházyt. Nem gondolja ezért, hogy Hadházy jobban tudna ott nyerni, mint ő.

Az előválasztáson tehát vagy Tóth, vagy Hadházy nyer, de vajon ő támogatni fogja-e, ha Hadházy nyeri az előválasztást, kérdezte a műsorvezető, amire Tóth azt mondta, mivel Hadházy szerinte már kijelentette, hogy ellenkező esetben semmilyen módon nem fog segíteni, nem fogja támogatni a munkáját, "egy ilyen kijelentés után ilyen kérdésnek nincs alapja", de nem is gondolja, hogy ez a helyzet előáll majd. Ha ezen megy el az ellenzék győzelme, azt az ország szerinte Hadházynak köszönheti, ahogy szerinte ezt a kétharmadot is Hadházynak köszönheti az ország, aki ha együttműködött volna az ellenzéki pártokkal, nem lenne a Fidesznek kétharmada, mondta Tóth Csaba zuglói MSZP képviselőjelölt.