„Klubrádió
A lényeg

Bejött a papírforma: Novák Katalin az új köztársasági elnök

10/03/2022 12:03

| Szerző: Klubrádió

A korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter 137, az ellenzék államfőjelöltje, Róna Péter 51 szavazatot kapott. A szavazás érvényes és eredményes volt. Mindkét jelölt kifejtette beszédében a béke, a békés együttélés iránti igényét és törekvését, valamint egységesen elítélték az orosz agressziót.

Május 10-én lép hivatalba köztársasági elnökként Novák Katalin. A néhány perces csúszással induló szavazás a várható eredményt hozta.

"Európához tartozunk, és Európa hozzánk, ezen változtatni nem akarunk" – mondta beszédében Novák Katalin. A politikus azt is mondta, hogy államfőként minden magyart képviselnie kell, ehhez a feladathoz pedig a másik megértése szükséges. Elítélte Oroszország Ukrajna elleni invázióját.

Országgyűlés - Államfőválasztás
 
 Budapest, 2022. március 10. Novák Katalin, a kormányzó Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én.
 Fotó: Máthé Zoltán/MTI
 

Róna Péter, az ellenzék államfőjelöltje szerint is minden magyar állampolgárt kell képviselni. "Nyújtsunk kezet egymásnak, bízzunk egymásban akkor is, ha a másik gyarló, ha különböző, és tévúton jár" – hangsúlyozta az ellenzéki államfőjelölt. Szinte hihetetlen számára, hogy miért nem látta közülünk olyan sokan, hogy a barátkozás a gonosszal belőlünk is gonoszt csinál. Olyanokat, akik a hatalomért elbúcsúznak saját becsületüktől, és még korábbi önmagukkal is szembefordulnak – fogalmazott Róna, aki eközben végig Orbán Viktorra vetette tekintetét. Róna Péter beszédéről itt írtunk bővebben.

Országgyűlés - Államfőválasztás
Budapest, 2022. március 10. Róna Péter közgazdász, az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én.
 Fotó: Máthé Zoltán/MTI
 

Mindkét jelölt kifejtette beszédében a béke, a békés együttélés iránti igényét és törekvését, valamint egységesen elítélték az orosz agressziót.

Források: Világgazdaság, Telex.