„Klubrádió
A lényeg

Róna Péter felrótta Orbánnak, hogy Putyinnal barátkozott

10/03/2022 14:43

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje, Róna Péter is mondott beszédet a Parlamentben. Oroszországot vérengző támadónak, Putyint diktátornak nevezte. Orbánnak felrótta, amiért barátkozott vele, és ezért feláldozta a korábbi nyugatos orientációt. A háború kapcsán tért ki rá, hogy szerinte a magyar kormány átvette a török és az orosz hatalomgyakorlási módszereket.

Róna Péter, az ellenzék államfőjelöltje azt mondta: minden magyar állampolgárt kell képviselni. "Nyújtsunk kezet egymásnak, bízzunk egymásban akkor is, ha a másik gyarló, ha különböző, és tévúton jár" – hangsúlyozta az ellenzéki államfőjelölt. Szinte hihetetlen számára, hogy miért nem látta közülünk olyan sokan, hogy a barátkozás a gonosszal belőlünk is gonoszt csinál. Olyanokat, akik a hatalomért elbúcsúznak saját becsületüktől, és még korábbi önmagukkal is szembefordulnak – fogalmazott Róna, aki eközben végig Orbán Viktorra vetette tekintetét.

Ahogy a 444 idézi, Róna Oroszországot vérengző támadónak, Putyint diktátornak nevezte. Orbánnak felrótta, amiért barátkozott vele, és ezért feláldozta a korábbi nyugatos orientációt, meghazudtolva 1848 és 1956 örökségét, most pedig továbbra is csak óvatoskodik.

A háború kapcsán tért ki rá, hogy szerinte a magyar kormány átvette a török és az orosz hatalomgyakorlási módszereket, és igazságtalannak tartja a magyar választási rendszert, illetve a kirívó társadalmi különbségeket.

Róna Péter is beszélt a közjogi rendszerről. Az alkotmányt a jogalkotó fölé emelve azt mondta, hogy nem az Országgyűlés hozza létre az alkotmányt, hanem fordítva. A hatalom a népé, az alkotmánynak a hatalomgyakorlást kell korlátoznia, nem a hatalomgyakorlás kereteit biztosítania – fűzte hozzá.

Szél Bernadett is ajánlotta az ellenzéki pártok által köztársasági elnöknek felkért Róna Péter beszédét. Nem kerülgette a forró kását, írta a politikus Facebook-oldalán. Hadházy Ákos szerint is nagyon fontos, hogy elhangzott ez a beszéd az Országházban.

Ahogy az várható volt, az Országgyűlés fideszes többsége Novák Katalin volt családügyi minisztert választotta államfőnek.