„Klubrádió
Esti gyors

Mégis akarja az uniós pénzt Orbán, de úgy nem kapja meg, ahogy szeretné

22/03/2022 20:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Orbán az orosz-ukrán háborút kihasználva igyekszik hozzférni a jogállamisági aggályok miatt blokkolt uniós helyreállítási alaphoz. Hegedűs Dániel, a German Mashall Fund elemzője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az alap a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére, nem haderőfejlesztésre szolgál.

2022. március 22. Esti gyors - részlet 22.03.22. Hegedűs Dániel
05:58
00:00

Ahogy korábban a Klubrádió is beszámolt róla Orbán Viktor levelet írt az Európai bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy mégis csak igényt tartana arra a kedvezményes kamatozású uniós hitelre, amely a helyreállítási alap részét képezi, és amelyre korábban nem tartott igényt. Azóta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan is közelményben számolt be arról, hogy "Magyarország a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzá kíván jutni a neki járó uniós forrásokhoz".

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője egyfelől teljesen racionális lépésnek tartja, hogy a magyar kormány igyekszik "meglovagolni" azt az újszerű helyzetet, ami február 24-e, Oroszország Ukrajna elleni háborújának kitörése óta kialakult az Európai Unióban. Úgy véli, hogy a Magyarország és a Lengyelország jogállamiságával kapcsolatos aggályok a háború hatására kevésbé hangsúlyos problémák az unió szervezeteinek, illetve NATO listáján. Így merült fel annak lehetősége is, hogy a felfüggesztett helyreállítási alaphoz esetleg mégis hozzáférhet a magyar kormány.

Másfelől azonban, hogy ezeket a pénzeket a kormány hadsereg-, határőrizetfejlesztésre fordíthassa, megkérdőjelezhető. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a helyreállítási alap – ahogy a neve is hirdeti – a koronavírus-járvány okozta károk rendezését hívatott biztosítani. Haderőfejlesztésre az alapban nincs előirányozva összeg. Ilyen feladatra uniós kohéziós források nem használhatók fel.

Várhatóan ezt a kérést az EB el fogja utasítani. Hegedűs szerint a kormány az újabb elutasítást a magyar lakosság felé úgy kommunikálhatja le, hogy "lám, az Unió csak arra nem ad pénzt, amire igazán szükség van".

Hozzátette, az Európai Bizottság aggályai; a korrupció általános helyzete, valamint a jogállamisággal kapcsolatos rendszerszintű problémák miatt Magyarország hozzáférését a helyreállítási alaphoz blokkolta, és a kifizetést feltételekhez kötötte az unió. E téren Hegedűs nem látja, hogy a kormány bármit is szeretne tenni. Az unió részéről olyan esetleges kompromisszum ajánlat érkezett, hogy a források egy részéhez hozzáférhet a kormány, ha azt az Oroszországtól való energiafüggés csökkentéeére, visszaszorítására szánja.

 
 
Kihelyezett ülést tartott a kormány a haderőfejlesztésről
 
OV-hadgyakorlat
Fotó: Benko Vivien Cher/MTI
 

A magyar kormány többek között azt is felajánlotta, hogy észt mintára felállítanának egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet, ami évente beszámolna a legfőbb ügyésznek, aki évenkénti parlamenti meghallgatásakor erről tájékoztatná a képviselőket. Ezzel kapcsolatban Hegedűs azt mondta, ha komolyan veszi az EB a saját jogállamisági jelentésében foglaltakat, akkor ezt az ajánlatot nem fogadhatja el, mert többek közt a legfőbb ügyész függetlenségének hiányára is reflektált a jelentés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2022.03.22., kedd 18:22
Riporter: Szénási Sándor