„Klubrádió
A lényeg

Inotai András közgazdász: Az elhülyített magyar társadalom rá fog jönni, nagyon át lett verve

6/04/2022 06:59

| Szerző: Klubrádió

"Az ellenzéknek nem a következő négy évre, hanem a következő néhány hónapra kell készülnie, arra, hogy akkor mit csinál majd, amikor ez az elhülyített magyar társadalom rá fog jönni, nagyon át lett verve” – mondja Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet korábbi vezetője.

A közgazdász a Hírklikknek azt mondja, nagyon örül, hogy a Fidesznek kell majd kilapátolnia a szemetet, amit 12 év alatt összehordott, és ha nem így alakul a választás, akkor az ellenzék csapdába esett volna.

Számítása szerint mintegy 4,5 milliárd eurónyi összeget szórtak el a választási kampányra olyan hitelből, amelynek a kondíciói sokkal rosszabbak voltak az Európai Unió által felkínáltnál.

Szerinte már most is nagy a baj (infláció, költségvetés, eladósodás, lakáshitelek, rezsicsökkentés), gazdasági válság van, amit szerinte a "Rákosi elvtárs idejére” emlékeztető gazdaságpolitika okozott, de bármikor lecsaphat nálunk is egy argentin-típusú válság. Azt majd Orbán Viktornak kell kezelni.

Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a miniszterelnök nem tud válságot kezelni: "Orbán úgy került hatalomra 2010-ben, hogy magunk mögött hagytuk a 2008-as pénzügyi válságot. Megjegyzem, ha Gyurcsány 2006-ban lemond, és Orbán átveszi a hatalmat, akkor ma már nincs Fidesz, szétverte volna a válság Orbán pártját. De ő szépen beült a Bajnai Gordon irányította válságkezelt ország miniszterelnöki székébe. Most az egyszer kezelje majd ő, bár vannak kétségeim, ő ugyanis nem tud válságot kezelni. Az ellenzéknek nem a következő négy évre, hanem a következő néhány hónapra kell készülnie, arra, hogy akkor mit csinál majd, amikor ez az elhülyített magyar társadalom rá fog jönni, hogy nagyon át lett verve." Orbán Viktor okolni fogja a világot, Brüsszelt, bárkit, bűnös lesz mindenki, csak ő nem, de ez "mindegy már akkor, amikor elszállnak az árak, mert a mai infláció kismiska ahhoz képest, ami jön. Ez egyértelműen az orbáni évtized szennyes hozadéka. Orbán pedig soha nem tudott válságot kezelni, ő csak hatalompolitikával foglalkozott".

"Kétségtelen tény, hogy borzasztó árat fizet majd érte a magyar társadalom, de ez olyan társadalom, amelyik – ha egyáltalán – csak ilyen körülmények között tud észre térni. (...) Úgy látszik, hogy Magyarországnak csak tragédiákon keresztül van túlélési esélye. Fogjuk fel úgy, hogy ami előttünk áll, összes problémájával és megpróbáltatásával együtt, a túlélés záloga" – mondta Inotai András közgazdász az interjúban.