„Köszönjük,
A lényeg

Az orosz vezetés továbbra is bízik a magyar kormányban

6/04/2022 13:25

| Szerző: Klubrádió

Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet inkább méltató, mint bíráló szavakkal értékelte a magyar kormány politikáját a Ria Novosztyinak adott interjújában, amelyet a Magyar Hang szemlézett. A beszélgetés legfontosabb megállapítása, hogy a Kremlnek nincs oka nem bízni az Orbán-kormányban. Kissé neheztelnek a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók miatt ugyan, de a diplomata úgy látja, az Orbán-kormányt Brüsszel csak „belekényszerítette” azokba.

A nagykövet felemlegette, hogy a magyar kormány nem támogatja a földgázra, kőolajra és nukleáris erőművekre vonatkozó szankciókat – idézi a Magyar Hang.

Szerinte Magyarország gyakorlatilag megbénulna az orosz források azonnali elzárásával: a földgázszükséglet 85 százalékát, a kőolaj 55 százalékát az orosz export biztosítja. Paks pedig az ország energiaszükségleteinek 52 százalékát termeli ki, ami nélkül lehetetlen lenne a magyar gazdaság stabilitását biztosítani, és a magyar háztartások igényeit fedezni – tette hozzá Sztanyiszlavov. Szerinte így nincs is tér és lehetőség arra, hogy a magyar kormány az országgyűlési választások után keményebb szankciókhoz folyamodjon.

A nagykövet kitért az orosz-magyar energetikai együttműködés „zászlóshajójának” nevezett Paks II.-projektre, amelyhez szerinte az orosz állam nagyon kedvezményes hitelt nyújt – és amely az építkezéssel munkalehetőséget teremt a magyar kkv-knak is. Hozzátette, nem fogja elhallgatni, hogy a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók „nem segítik elő a Paks II.-projektnek kedvező körülmények megteremtését”, és némi kiigazításra lesz szükség az új helyzet ismeretében. Ám  lesz megoldás, hiszen ez az orosz és a magyar félnek is közös érdeke – fogalmazott Jevgenyij Sztanyiszlavlov.

Aki tehát inkább méltató, mint bíráló szavakkal értékelte a magyar kormány politikáját. A beszélgetés legfontosabb megállapítása, hogy a Kremlnek nincs oka nem bízni az Orbán-kormányban. Összességében kissé neheztelnek a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók miatt, de a diplomata úgy látja, az Orbán-kormányt Brüsszel csak „belekényszerítette” azokba.

Jevgenyij Sztanyiszlavlov is tényként kezelte a magyar kormány és médiája állításait arról, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter „lepaktált” Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, sőt, azt is, hogy Zelenszkij „be akart avatkozni” a magyar országgyűlési választás menetébe. A diplomata szerint Márki-Zay fegyvert és katonát küldött volna győzelme esetén az ukrán sereg támogatására – Sztanyiszlavov ezzel is megismételte a magyar kormányzati propaganda állításait.