„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Sosem volt még ilyen sikeres népszavazás

6/04/2022 16:05

| Szerző: Klubrádió

Bár a gyermekvédelminek nevezett, kormány által kezdeményezett népszavazás érvénytelen lett, Orbán Viktor sajtótájékoztatóján éppen azt emelte ki, hogy soha ennyien nem szavaztak egy irányba, még a NATO-csatlakozáskor sem. Ezért aztán marad az eltérített pedofilellenes törvény.

A miniszterelnök ugyan megérti a civil szervezetek álláspontját (akik szerint vissza kellene vonni az eltérített pedofilellenes törvényt az érvénytelenség miatt), azt kéri tőlük, fogadják el, hogy a sajátjához ragaszkodik, tehát nem lépnek vissza a "gyermekvédelmi" törvénytől.

A vasárnapi országgyűlési választással együtt megtartott népszavazáson körülbelül 3,6 millióan szavaztak a négy kérdésre nemmel – a kormány álláspontja szerint –, az érvényességi küszöb 4,1 milliónál van. Az érvénytelen szavazatok aránya is most lett a legmagasabb, átlagosan 20,5 százalék. Civil szervezetek a népszavazás bojkottjára szólítottak fel, mert kirekesztőnek tartják a kérdéseket.

A csaknem kétórás sajtótájékoztatón több fontos témát is érintett a miniszterelnök, összefoglaló cikkünket ITT találják.