„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Jó lenne, ha az ukránok befejeznék a vádaskodást

7/04/2022 16:06

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter szerint "itt lenne az ideje, hogy ezt Ukrajna befejezze a vádaskodást, az inzultálást". A miniszter az ukrán külügyminisztérium közleményére reagált, amelyben többen közt arról írtak, hogy Magyarország az ukrajnai háborút is felhasználta a választási kampányban. Úgy fogalmazott: az ukránok segítséget kérnek és várnak el tőlünk, miközben támadnak és vádaskodnak.

Rövid sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter csütörtökön Brüsszelben, a NATO külügyminiszteri tanácsülése után, az eseményről a hvg.hu számolt be.

Az egyik legfontosabb az volt, hogy megismételte: Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába. Ez szerinte egy tagállamon belüli döntés, és a NATO-ülésen sem hangzott el semmi olyan, ami erre kötelezne bennünket.

Szijjártó beszélt arról is, hogy a humanitárius akciók a továbbiakban sem állnak le, amire azért is van szükség, mert úgy tűnik, hogy az orosz-ukrán háború még hónapokig, de akár évekig is eltarthat.

Az energiahordozókra vonatkozó szankciókat a továbbiakban sem szavazza meg a magyar kormány, amit a már sokszor elmondott okokkal indokolt Szijjártó, vagyis azzal, hogy ez a magyar gazdaságnak sokat ártana. Mint mondta, kőolajból naponta 20 ezer tonnát importálunk, földgázból pedig évi 8,5 milliárd köbmétert.

"Ha valaki most jelentkezne, hogy ezt pótolni tudja, szívesen egyeztetünk a továbbiakról. De az a helyzet, hogy ilyen nincs" – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "már több százezer menekültet fogadtunk be, az ukránok viszont mégis támadnak bennünket". Itt az ukrán külügyminisztérium közleményére reagált, amelyben többen közt arról írtak, hogy Magyarország az ukrajnai háborút is felhasználta a választási kampányban. Szijjártó hozzátette: itt lenne az ideje, hogy ezt Ukrajna befejezze a vádaskodást, az inzultálást.