„Klubrádió
A lényeg

A bucsai mészárlásról is beszélt Orbán Putyinnal, de a sajtótájékoztatóján erről nem számolt be

7/04/2022 12:19

| Szerző: Klubrádió

A bucsai mészárlásról is szó esett Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin telefonon folytatott megbeszélése során a Krmel összefoglalója szerint. Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján erről nem beszélt. Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak "puszta médiafelhjtásnak nevezte Orbán tűzszüneti tárgyalásokra tett ajánlatát. A német hírszerzés olyan rádiós üzeneteket fogott el, amelyeken a civilek meggyilkolásáról beszéltek az orosz katonák.

Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, akit Budapestre hívott, hogy itt tárgyaljanak az ukrán elnökkel, a francia elnökkel és a német kancellárral a tűzszünetről – írja a 444.

Szóba került a bucsai mészárlás is Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin telefonon folytatott megbeszélése során, legalábbis ez derül ki a tárgyalásról készült összefoglalóból, amit a Kreml adott ki még szerda délután.

Ez az első alkalom, hogy Putyin nyilvánosan megszólalt az ukrajnai mészárlás ügyében, illetve abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján erről az apróságról elfelejtett beszámolni. Az egyetlen nyitott kérdés csupán az, mondta-e Putyinnak, hogy vizsgálatok hiányában puszta zsurnalizmus, amit elővezet?

A magyar–orosz viszony alakulásával kapcsolatban irányadó lehet a budapesti nagykövettel, Jevgenyij Sztanyiszlavovval készült interjú, amelyben a diplomata kifejti, hogy Oroszországnak nincs oka bizalmatlannak lenni a magyar vezetés irányában.

A német hírszerzés elkapott több orosz rádiós beszélgetést, amelyben az orosz katonák a bucsai mészárlásról beszélgettek – írja a Spiegel.

"Az, hogy Magyarország nem hajlandó elismerni Oroszország felelősségét a buchai atrocitásokért, erősíti Oroszország büntetlenségének érzését, és újabb bűncselekmények elkövetésére ösztönzi" – írta magyarul Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Twitteren.

Volomidir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak "puszta médiafelhajtásnak" nevezte Orbán javaslatát a budapesti orosz-ukrán tárgyalásokról