„Köszönjük,
Reggeli gyors

Ligeti: A kormány ajánlata szép lett volna 10 éve

8/07/2022 13:49

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Lehet, hogy az Európai Bizottság most már bánja, hogy nem nagyobb tétekkel pokerezett" – kommentálta Ligeti Miklós azt, hogy a kormány elfogadja a szervezet négy ajánlását. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint ez önmagában nem lesz elég, és arra számít, hogy az Unió csak akkor fogadja el az ajánlatot, ha annak hatása is lesz.

2022. július 08. Reggeli gyors - részlet 22.07.08. Ligeti Miklós
07:24
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a csütörtök délben kezdődött Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a brüsszeli javaslatok közül elfogadta a kormány, hogy Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát; a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak; a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani és a kormány a speciális jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti; illetve Magyarországnak az EU-s források egy részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjék el.

"Lehet, hogy az Európai Bizottság most már bánja, hogy nem nagyobb tétekkel pokerezett" – véli Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Reggeli gyorsban beszélt a magyar kormány hirtelen támadt kompromisszumkészségéről. Hozzátette azonban, a nagy kérdés igazából az, hogy mi valósul meg a kormány ígéreteiből. Ráadásul ezek az ígéretek tíz évvel ezelőtt talán még elégségesek lettek volna, ma aligha jelenthetnek megoldást az EU által kihangsúlyozott problémákra.

Azt is megemlítette, hogy például a közbeszerzések ügyében, ha be is tartja a kormány az unió ajánlásait, akkor sem javul feltétlenül a helyzet, hiszen például az építőiparban szinte nincs olyan résztvevő, amely ne kötődne valamelyest a Fideszhez, így hiába lenne kifogásolhatatlan a közbeszerzés, a magyar piac már annyira eltorzult, hogy nem elégséges az EB ezzel kapcsolatban megfogalmazott ajánlása.

Más területeken persze ugyanúgy meg lehet "trollkodni" és kerülni a tisztességes versengést. Elég csak megkérni valakit hogy jelentkezzen a közbeszerzésekre, aztán a Fidesz átjátszhatja kegyeltjeinek a megbízásokat.

Ezek alapján Ligeti úgy látja, hogy a kormány ajánlatát könnyen ítélheti úgy az EU, hogy csak szépségtapasz, de a problémákat nem oldja meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2022.07.08., péntek 7:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert