„Klubrádió
Esti gyors

Eörsi Orbánról: Sokan feldühödve mondják az EU-ban, hogy állítsuk meg ezt a gazfickót!

11/07/2022 22:06

| Szerző: Klubrádió

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár szerint a kormány négypontos javaslata Brüsszelnek szemfényvesztés, talán tíz éve működött volna, hogy "elengednek egy ilyen lufit", de már nem, köszönhetően például a jogállamisági mechanizmusnak. A DK külpolitikai szakértője úgy fogalmazott: sok tagállamban háborodnak fel és mondják Orbán teljesen értelmetlen vétói miatt feldühödve, hogy "állítsuk meg ezt a gazfickót!".

2022. július 11. Esti gyors / részlet, Eörsi Mátyás (22.07.11.)
06:27
00:00

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkárt, a DK külpolitikai szakértőjét először az amerikai-magyar adóegyezmény washingtoni felmondásáról kérdeztük az Esti gyorsban. Az mondta: lehet tudni, hogy a magyar országgyűlés politikai nyilatkozatban utasítja vissza az amerikai nyomásgyakorlást; „nem lennék a Fehér Ház helyében” – ironizált. Egy ilyen kettős adóztatást kizáró egyezmény általában annak az országnak az érdeke, ahova a beruházások érkeznek, tehát ez esetben Magyarországnak. A magyar kormány kapálózhat, de szerinte az Egyesült Államok a világ szempontjából helyesen járt el. A világ leggazdagabb cégeinek megadóztatásáról van szó a globális minimumadóval kapcsolatban, Magyarország valójában óriási kárt okoz a vétójával, és az USA reakciója több mint indokolt – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ki engedhet végül, úgy válaszolt: Orbán Viktor, aki a választói előtt szereti magát úgy beállítani, mint aki az egész világgal szembeszáll (és győz), láthatóan enged az erőnek, ezt mutatta az Európai Bizottságnak nyújtott kompromisszumos javaslata is. A szabadságharcot egy másodperc alatt el tudta engedni, ezt a harcot se nyerheti meg.

Ezzel a négy ponttal kapcsolatban műsorvezetőnk említette: abban szerepel, hogy társadalmi vitára kellene bocsájtani a törvényjavaslatokat, ehhez képest egy nap alatt átzavarják a kata drasztikus szigorítását. Eörsi Mátyás azt mondta, bízhatunk abban, hogy az Európai Bizottság mindent tud, ami Magyarországon történik, szerinte ez a négypontos javaslat szemfényvesztés, semmi nincs benne, ami komolyan vehető lenne.

Szerinte a kormány ugyan próbálkozik, de ami tíz éve működött volna, hogy „fölengednek a levegőbe valami lufit”, az ma már nem elég. Az Európai Unió polgárai rengeteg milliárdot adnak össze azért, hogy a magyarok jobban éljenek, és közben egy „Orbán-közeli szűk csoport” zsebre vágja ezeket az összegeket. Ezért helyesnek tartja azt a törekvést, hogy az európai uniós pénzeket csak akkor adják oda, ha tényleg a címzettekhez jutnak el. Eddig volt némi teszetoszaság, de most már a jogállamisági feltételrendszer köti az Európai Bizottságot – hívta fel a figyelmet.

Úgy fogalmazott: Orbán Viktor elérte, „amire kisgyerek kora óta vágyott”, hogy Európa róla beszél és elmehet szónokolni Dallasba az amerikai republikánusokhoz, és ez lehet, hogy az ő egóját nagymértékben táplálja, de közben Amerika másik része és az EU kiismerte. Nagyon sok tagállamban háborodnak fel, és mondják Orbán „teljesen értelmetlen” vétói miatt feldühödve, hogy „állítsuk meg ezt a gazfickót!” – fogalmazott Eörsi Mátyás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2022. július 11., hétfő 18:35
Műsorvezető: Dési János