„Hírek
A lényeg

EUrologus: Magyarország kihagyásával vethetik ki az EU-ban a globális minimumadót

23/06/2022 13:29

| Szerző: Klubrádió

Sürgősséggel vette napirendre az Európai Parlament a leggazdagabb cégeket terhelő globális minimumadó ügyét, miután a magyar kormány múlt héten megvétózta azt. A francia elnökség szerint 26 tagállam is bevezetheti ezt az adónemet, kihagyva Magyarországot – írja az EUrologus.

Eredetileg nem szerepelt az Európai Parlament napirendjén a 15 százalékos globális minimumadó témája, azonban a múlt pénteki magyar vétó felülírta az elképzeléseket – ismerteti az EUrologusMagyarország ugyanis egyedüliként elutasította, hogy a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégekre kivessék ezt az adófajtát, összhangban az OECD-n keretein belül elfogadott javaslattal, amellyel globálisan több mint 140 ország értett egyet. A cél, hogy megszűnjenek az adóparadicsomok, amelyek révén a multik el tudják kerülni az adófizetést, vagy pedig lényegesen alacsonyabb terheket kell vállalniuk. Nem mellesleg az EU-nak éves szinten 48 milliárd euró bevételt jelentene mindez. 

A magyar álláspont szerint azonban az EU hamarabb vezetné be ezt az adónemet, mint a világ más országai, ezért az európai cégek versenyhátrányba kerülnének.

Mint írják, a csütörtök délelőtti EP-vitában számos komoly bírálatot kapott a magyar kormány és ismét előkerült a vétójog eltörlésének szükségessége, a francia elnökség – több képviselő javaslatával egyezően – megoldási javaslattal állt elő. „Szeretnénk a megerősített együttműködés felé terelni a tagállamokat” – mondta Clément Beaune, a francia kormány Európa-ügyi államtitkára. 

Ez azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekben a tagállamok köre úgynevezett megerősített együttműködés keretében kötelezettséget vállal magára, és erre az uniós alapszerződések lehetőséget adnak. Jelen esetben a globális minimumadó bevezetését határozhatja el 26 tagállam – kihagyva ebből Magyarországot. Az ügyben Beaune még a féléves francia elnökség ideje alatt fejleményeket ígért, ami azt jelenti, hogy egy héten belül közelebb kerülhet a megoldáshoz az EU.

(Kiemelt kép: MTI/AP)