„Köszönjük,
A lényeg

Orbánék megvétózták a globális minimumadót

22/06/2022 07:25

A magyar parlament fideszes-KDNP-s többsége a vele szavazó Mi Hazánk párt képviselőivel elvetette az egységes globális minimumadóról szóló határozatot, így biztosan nem vezetik be az Európai Unióban. Az Orbán-kormány lépése szembemegy 26 másik uniós kormányéval, emiatt az ország jóval többet veszíthet, mint amit nyer az alacsony társasági adókulcsaival, írja a Népszava.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Illusztráció
 
Budapest, 2018. június 20. Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (elöl, b), miután elfogadták az alaptörvény hetedik módosítását az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A keddi parlamenti szavazás azt vetette el, hogy a nagy multinacionális cégek a világon mindenütt minimálisan 15 százalékos nyereségadót fizessenek, ami Magyarországon csak 9 százalék. A Pénzügyminisztérium számításai szerint azonban a kedvezményekkel még ennél is sokkal kevesebbet fizetnek eb a kasszába: idén ténylegesen a profit 5,7 százalékát, jövőre pedig már csak az 5,4 százalékát. "A multik esetében ennél is alacsonyabb lehet ez az arány, akár a ténylegesen befizetett adó a nyereség egy-két százalékára is lefaragható, ha jól alkuszik az adott multicég" - írja a lap.